PUTIN OPTUŽIO UKRAJINCE

'Opsada Donjecka i Luganska podsjeća na nacističku opsadu Lenjingrada'

29.08.2014 u 14:58

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio je u petak operacije ukrajinske vojske oko Luganska i Donjecka s nacističkom opsadom Lenjingrada i pozvao Zapad da prisili Kijev na sadržajne pregovore s predstavnicima istočnih ukrajinskih regija kako bi se postigao mir.

'Potrebno je prisiliti ukrajinske vlasti da započnu te pregovore, ne o tehničkim pitanjima... razgovori moraju biti sadržajni', rekao je Putin na forumu mladih izvan Moskve. Mora se razgovarati o tome kakva će prava imati stanovništvo Donbasa, Luganska, cijelog jugoistoka zemlje u okviru suvremenih civiliziranih pravila, istaknuo je.

Također je kazao da ga vojna operacija Kijeva u istočnoj Ukrajini, gdje se vladine snage bore protiv proruskih separatista oko gradova Donjecka i Luganska, podsjeća na nacističku opsadu Lenjingrada tijekom Drugog svjetskog rata.

'Mala sela i veliki gradovi okruženi ukrajinskom vojskom koja izravno gađa stambena područja s ciljem uništenja infrastrukture... To me žalosno podsjeća na događaje tijekom Drugog svjetskog rata kada su njemački fašistički... okupatori opkolili naše gradove.'

Ruski je predsjednik rekao da bi odluka Kijeva da ne koristi 'humanitarni koridor', koji su spremni otvoriti proruski separatisti na istoku Ukrajine kako bi omogućili povlačenje vojnika koje drže u okruženju, bila ogromna pogreška te da bi dovela do velikih ljudskih gubitaka.

Putin je kazao da je ukrajinska kriza tragedija te da su Ukrajinci i Rusi 'praktički jedan narod'.

Istaknuo je da Rusija nije anektirala Krim nego ga je zaštitila. 'Mi ga nismo anektirali. Mi smo dali mogućnost ljudima izraziti svoje stajalište i ispoštovali smo ga.'

Putin je mladima govorio i o Arktiku i kazao da Moskva mora ojačati svoj položaj, ekonomski i vojno, u toj resursima bogatoj regiji gdje druge zemlje bore za utjecaj.

'Naši interesi su koncentrirani na Arktik. Naravno, trebamo posvetiti veću pozornost pitanjima razvoja Arktika i jačanja naše pozicije tamo'.