IVAN ŠIMONOVIĆ

'U sukobima na istoku Ukrajine 2.593 mrtva'

29.08.2014 u 14:32

Bionic
Reading

Ukupno 2.593 osobe - civili, ukrajinski vojnici i separatisti - ubijeni su u sukobima u istočnoj Ukrajini od početka njihova izbijanja sredinom travnja, izjavio je u petak pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović.

'Trend je jasan i zabrinjavajući. Značajno je porastao broj mrtvih na istoku', rekao je Šimonović novinarima. 'Trenutačno je broj ubijenih 2.593, blizu 3.000 ako uključimo 298 žrtava srušenog (malezijskog) zrakoplova MH17', kazao je.

Predstavljajući izvješće promatračke misije UN-a, Šimonović je rekao da će civilne žrtve nastaviti rasti 'budući da sve strane jačaju svoju snagu putem mobilizacije, bolje organizacije ili razmještanja novih boraca i sofisticiranijeg oružja i potpore izvana'.

Broj mrtvih je gotovo za 400 ljudi veći nego što je u izvješću koje pokriva razdoblje do 17. kolovoza. Po riječima Šimonovića, posebice je zabrinjavajuće navodno pojačano sudjelovanje stranih boraca, a pritom se misli na ruske vojnike i dragovoljce, u sukobima.

U izvješću se optužuju proruski separatisti za kršenje ljudskih prava, uključujući ubojstva, otmice i mučenja, a također se navodi da ljudska prava ne poštuju ni ukrajinske vojne snage.