RAT U UKRAJINI

Obama optužio Rusiju, ali odbacio vojnu akciju

29.08.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama optužio je u četvrtak Rusiju da podržava, obučava, naoružava i financira separatiste u Ukrajini, ali je odbacio mogućnost američke vojne akcije protiv Rusije te, umjesto toga, najavio moguće proširenje sankcija.

Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući najavio da će sa saveznicima razmotriti mogućnost širenja ekonomskih sankcija protiv Rusije, nakon što su ukrajinske vlasti optužile Moskvu da je poslala vojsku u jugoistočnu Ukrajinu, gdje se vode žestoke borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

No, izbjegao je ruske vojne akcije nazvati 'invazijom' i isključio mogućnost američkog vojnog angažmana u Ukrajini, istaknuvši da se mora pronaći diplomatsko rješenje, izvijestila je agencija Reuters.

'Smatram da su akcije koje smo vidjeli prošlog tjedna nastavak onoga što se dešava već mjesecima', rekao je Obama i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ignorira mogućnosti za diplomatsko rješavanje sukoba.

Sankcije koje su Rusiji nametnule SAD i europski saveznici pogodile su rusko gospodarstvo, a 'postoje načini da ih produbimo ili proširimo', napomenuo je Obama najavivši da će o tome raspravljati sa saveznicima na summitu zemalja NATO-a u Walesu idućeg tjedna.

Također je najavio da će idućeg mjeseca u prvi službeni posjet Washingtonu doći ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.