KONFERENCIJA U BERLINU

Europa neće dići ruke od zapadnog Balkana

28.08.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana razgovarali su u četvrtak u Berlinu, u sklopu konferencije o zapadnom Balkanu, o političkim i gospodarskim pripremama za članstvo u Europskoj uniji zajedno s kolegama iz Njemačke, Austrije i Slovenije te europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Govorili smo o de facto dvije ključne teme. Jedna je politička priprema država u regiji za članstvo (...) a drugi dio bili su ekonomski uvjeti u državama u regiji i pripreme za članstvo u EU', kazala je Pusić u kratkoj izjavi za novinare nakon sastanka.

'Pod tim se naravno podrazumijeva puno širi spektar kao što je pitanje borbe protiv korupcije, pravosuđe, provedba reformi', kazala je, istaknuvši da se te vrlo intenzivne promjene provode zapravo radi stabilnosti investicijskog okruženja.

Na konferenciji o zapadnom Balkanu sudjeluju predsjednici država i vlada te ministri vanjskih poslova i gospodarstva šest zapadnobalkanskih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija) te čelnici Europske komisije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Hrvatsko izaslanstvo u Berlinu predvodi premijer Zoran Milanović

Na otvaranju skupa njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i energetike Sigmar Gabriel najavio je kako je ova konferencija početak serije redovnih, godišnjih okupljanja posvećenih zapadnom Balkanu.

'Sljedeće godine domaćin bit će Austrija, a iza toga Francuska. O mjestu održavanja 2017. još se raspravlja', rekao je.

Gabriel je u svom govoru još jednom istaknuo važnost perspektive članstva zemalja regije u Europskoj uniji, što Njemačka, kako je naglasio, snažno podržava. 'Njemačka stoji iza obećanja iz Soluna', rekao je.

Konferencija će završiti radnom večerom na kojoj će svi sudionici konferencije i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barrosopredstaviti rezultate razgovora