SKUP U BERLINU

Konferencije o zapadnom Balkanu postat će tradicionalne

28.08.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Savjetovanjem ministara gospodarstva i financija započela u četvrtak berlinska Konferencija o zapadnom Balkanu na kojoj osim predstavnika šest zapadnobalkanskih zemalja sudjeluju i domaćin i inicijator skupa Njemačka, te Hrvatska, Slovenija i Austrija.

Na otvaranju skupa njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i energetike Sigmar Gabriel najavio je kako je današnja konferencija početak serije redovnih, godišnjih okupljanja posvećenih zapadnom Balkanu. 'Sljedeće godine domaćin bit će Austrija, a iza toga Francuska. O mjestu održavanja 2017. još se raspravlja', rekao je Gabriel.

Gabriel je u svom govoru još jednom istaknuo važnost perspektive članstva zemalja regije u Europskoj uniji, što Njemačka, kako je naglasio, snažno podržava. 'Njemačka stoji iza obećanja iz Soluna', rekao je. Otvarajući gospodarski dio konferencije, njemački vicekancelar naglasio je kako su njemački poduzetnici zainteresirani za ulaganja u zemlje zapadnog Balkana te istaknuo rezultate jednog istraživanja koje je pokazalo da 83 posto njemačkih ulagača koji su poslovali u zemljama regije žele to ponoviti.

Istaknuo je kako gospodarski prioriteti regije, o čemu će se razgovarati na današnjoj konferenciji, moraju biti poticanje izvoza i investicija, a posebice je istaknuo i potrebu ulaganja u stručno obrazovanje. Govoreći o potencijalima regije, Gabriel je posebice istaknuo turizam i predonosti koje pruža jadranska obala. 'Kao netko tko je rado u Hrvatskoj mogu samo reći kako postoji velika perspetiva za turistički razvoj', rekao je.

Nakon Sigmara Gabriela i uoči panel rasprave pod nazivom 'Energija, tehnologija i infrastruktura – gospodarska suradnja u regiji' sudionicima konferencije obratio se i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za gospodarstvo i energetiku Guenther H. Oettinger.

On je istaknuo važnost investicija u energetski sektor, posebice jačanje infrastrukture između zemalja Europske unije i regije zapadnog Balkana, ali i unutar same regije. To se posebice odnosi, kako je rekao, na energetsku infrastrukturu. Na početku panela govorio je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ističući dobru povezanost energetske infrastrukture u regiji, istaknuvši Jadransko-jonski plinovod (TAP).

'TAP je važan za Hrvatsku, ali isto tako i za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru', rekao je Vrdoljak koji je ukazao i na veliki napredak u suradnji na području razvoja infrastrukture među zemljama regije. 'Mi u smislu razvoja infrastrukture ne razmišljamo samo nacionalno nego i regionalno', rekao je Vrdoljak.

Konferencija o zapadnom Balkanu nastavlja se poslijepodne sastankom šefova država i vlada zemalja sudionica u uredu kancelarke Angele Merkel, te ministara vanjskih poslova koje će primiti njemački šef diplomacije Frank-Waltera Steinmaiera, a završava radnom večerom na kojoj će svi sudionici konferencije i predsjednik EK Jose Manuel Barroso predstaviti rezultate današnjih razgovora.

Na konferenciji o zapadnom Balkanu sudjeluju predsjednici država i vlada te ministri vanjskih poslova i gospodarstva šest zapadnobalkanskih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija) te čelnici Europske komisije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Cilj joj je poticanje novih impulsa u produbljivanju međusobne suradnje zemalja na europskom jugoistoku.

Hrvatsko izaslanstvo u Berlinu predvodi premijer Zoran Milanović