Svijet DIPLOMATSKE IGRICE

Rusija spremna popustiti ako Washingon učini isto

Rusija je spremna odustati od svojih planova u vezi strateškog naoružanja ako Washington prekine raspoređivanje svog proturaketnog štita, rekao je šef ruskih strateških snaga general Nikolaj Solovcov

"Ako Amerikanci odustanu od plana raspoređivanja proturaketnog štita u istočnoj Europi i drugih elemenata proturaketne strateške obrane, sigurno ćemo reagirati na odgovarajući način", rekao je.

"Danas nemamo ideoloških razloga za sukob. Pokretanjem planova razvoja ruskih strateških snaga, ne želimo nikoga zastrašivati", rekao je general Solovcov.

Sjedinjene Države predviđaju rasporediti elemente proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj, što brine Rusiju koja u tome vidi izravnu prijetnju. Moskva strahuje i od mogućeg raspoređivanja elemenata štita u svemiru.

General Solovcov je rekao u srijedu da će između 2015. i 2020. Rusija nabaviti nove strateške rakete koje mogu prodrijeti kroz svaki proturaketni sustav.

On je precizirao da će te rakete biti različite od onih koje Rusija od 2009. namjerava rasporediti.

Američki visoki dužnosnik zadužen za razoružanje John Rood, je rekao da Moskva sve češćim izjavama o proturaketom štitu "testira snagu karaktera" budućeg predsjednika Baracka Obame.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još