NEDIPLOMATSKO PONAŠANJE

Vuka Jeremića ne voli cijela Europa

29.11.2008 u 07:40

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, osim što svojoj državi zabija autogolove, u odnosima s Hrvatskom neprestanim mantranjem izjava za koje, po Goebbelsovoj teoriji propagande, smatra da će postati istinite ako ih izgovori 100 puta, svojim nep

Predstavnici država članica EU-a održali su od objavljivanja godišnjeg izvještaja Europske komisije o napretku Srbije nekoliko sastanaka, na kojima su iznosili svoja viđenja o europskom putu Srbije..

Pariz traži od Srbije da uhiti generala Ratka Mladića. Ako uhite Mladića do kraja prvog tjedna u prosincu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy će izvršiti snažnu ofenzivu da Srbija dobije 'avis'. Međutim, ako Srbija ne uhiti Mladića, Francuska neće ni prstom maknuti da ubrza europske integracije Beograda i viznu liberalizaciju.

Njemački predstavnici su bili vrlo jasni: Srbija ne može stići ni do statusa kandidata ni do vizne liberalizacije u 2009. godini jer je to, po mišljenju Berlina, tehnički neizvedivo. Njemački predstavnici su kritizirali i izjave šef srpske diplomacije Vuka Jeremića, ocjenjujući ih kao nekorektne, ali i štetne za Srbiju. 'Jeremić svojim nastupima stvara atmosferu u kojoj sve što EU učini za Srbiju nije dovoljno i na taj način za neuspjehe svoje vlade unaprijed pokušava optužiti EU', smatraju njemačke diplomati.

Nastupi Britanaca su bili prilično rezervirani. London nije doveo u pitanje 2009. godinu kao ciljnu za dobivanje statusa kandidata, ali su britanski diplomati bili vrlo precizni: 'Uvjeti za ubrzavanje europskih integracija su puna suradnja s Haškim sudom, ali i konstruktivan odnos prema Eulexu i dobrosusjedski odnosi sa zemljama u regiji. Kao ni Nijemcima, ni Britancima se nisu svidjeli posljednji Jeremićevi nastupi, koji su kvalificirani kao štetni, kako za stabilnost u regiji i ulogu EU-a, tako i za samu Srbiju.

Talijani u potpunosti podržavaju put Srbije u EU, a jedina kritika im se odnosi na izjave ministra Jeremića. Stav sličan Italiji ima i Švedska.

Nizozemci Srbiji zamjeraju izostanak reformi i precjenjivanje srpskih administrativnih kapaciteta koji, po njihovom mišljenju, nisu toliko dobri koliko ih predstavlja EK, nego što su inzistirali na punoj suradnji s Haškim tribunalom. Ipak, na posljednjem sastanku direktor za Zapadni Balkan je bio vrlo jasan: 'Za nas puna suradnja s Haškim sudom, bez Mladića u Hagu, neće biti dovoljna.'

Vrlo oštri u svojim komentarima u studenome bili su Belgijanci. Razlog za njihove oštre nastupe, sudeći po onome što su govorili, izjave su ministra Jeremića. Belgijski diplomati su posebno kritizirali Jeremićev stav da zbog ekonomske krize Vlada Srbije neće moći ispuniti sva obećanja i da zato EU treba učiniti nešto više za Srbiju.

'Smatramo krajnje neodgovornim tražiti od EU-a da nadomješta neispunjena obećanja dana građanima. Potpuno je neprihvatljivo da šef diplomacije neke zemlje zloupotrebljava EU za unutrašnjopolitičke potrebe', iznijeli su stav Belgijanci.

Lavina kritika na posljednje Jeremićeve nastupe stigla je i iz Mađarske. Budimpešta se nedvosmisleno izjasnila za to da se učini sve da Srbija dobije status kandidata i viznu liberalizaciju u 2009. godini, ali prijetnje – kako su posljednje Jeremićeve izjave vezane za EU okvalificirale mađarski diplomati – moraju prestati, inače će najveće posljedice trpjeti Srbija.

Budući predsjedavajući EU-a se založio za ubrzavanje evropskih integracija Srbije, međutim, ni Česi nisu najbolje 'probavili' nastup Jeremića u Pragu, tijekom bilateralnog posjeta Češkoj. 'Za Srbiju važe isti uvjeti kao i za sve druge zemlje i nitko ne postavlja neke nove uvjete Beogradu, zato ne pomaže širenje priča o tome da EU nameće specijalne uvjete Srbiji', stav je čeških predstavnika.