U WASHINGTONU BIJESNI

Zračni udari u Libiji, totalna šutnja u UAE-u

26.08.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata u utorak su potpuno odšutjele na izjave američkih dužnosnika koji im pripisuju nedavne zračne udare na islamističke paravojne snage u Libiji.

Vlada Abu Dabija nije reagirala na te izjave, a emiratski dužnosnik suzdržao se od svakog komentara. 'Bez komentara', rekao je on. Dva američka dužnosnika izjavila su u ponedjeljak navečer da je UAE tajno izveo zračne udare na islamističke paravojne snage u Libiji koristeći egipatske baze.

Emiratske novine, bliske vlasti, nisu zabilježile te izjave. U uvodniku dnevnik Al-Haledž piše u utorak da Libija nudi 'model neozbiljne države' predstavljajući 'opasnost za vlastitu zemlju i susjedne zemlje u regiji'.

'To iziskuje uvođenje arapske koalicije radi brze i djelotvorne akcije u okviru jasne strategije suočavanja s epidemijom koja nosi različite nazive poput Islamske države, Ansar Ašarija ili Muslimansko bratstvo koje treba iskorijeniti', piše dnevnik.

Emiratski državni tajnik za vanjske poslove Anuar Muhamed Gargeš odbacio je početkom tjedna na Twitteru izjave libijskih islamista po kojima su UAE i Egipat izveli zračne udare na njihove položaje u Tripoliju.

Ocijenio je da uplitanjem Emirata u libijske poslove, islamisti nastoje 'odbiti priznati rezultate nedavnih izbora' koji su pokazali očit pad islamista u libijskom parlamentu.

'Arapski Emirati izveli su te napade', kazao je neimenovani američki dužnosnik potvrđujući informaciju New York Timesa.

SAD nije sudjelovao ni izravno ni neizravno u tim napadima, istaknula svu dvojica dužnosnika.