NUNCIJ MARIO ZENARI:

Kriza i ekonomski interes guraju mlade u Islamsku državu

23.08.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Nepostojanje političke budućnosti i ekonomski interesi, više nego "ideološka uvjerenja", guraju mlade Sirijce u Islamsku državu (IS), ocijenio je u subotu Papin izaslanik u Siriji

Nuncij (stalni veleposlanik) Svete Stolice, Mario Zenari koji nije napuštao Siriju od početka sukoba prije tri godine, rekao je u razgovoru za radio Vatikan da "ti mladi borci koji se pridružuju ekstremistima uglavnom ne čine to iz ideoloških uvjerenja, nego zato što su razočarani što ideali demokracije i slobode ne napreduju i što ne vide izlaz iz toga stanja".

"Odlaze k njima jer su (džihadisti) uspješniji a ponekad i zato što od njih primaju veću financijsku pomoć", ocijenio je izaslanik Svete Stolice.

"Propala rješenja i sukob koji ne prestaje jesu plodno tlo za rast tog ekstremizma. I u Europi je velik broj onih koji gaje snove o stvaranju utopijskog društva (...) budući da nije uspio pokušaj da se reformiraju i stvore demokratskije države, s više slobode", ocijenio je mons. Zenari.

Nuncij je izrazio žaljenje što su sirijsku tragediju zasjenili nedavni nesretni događaji u susjednom Iraku: "Sirija je nestala s radara međunarodne zajednice, pala je u zaborav", premda u Siriji "svakodnevno u prosjeku gine 180 ljudi" i premda su džihadisti "na četrdestak kilometara" od Alepa, velikog grada na sjeveru zemlje, upozorio je.

Sirijski sukob je pokosio više od 190.000 života, objavio je u petak UN, osudivši nesposobnost međunarodne zajednice da zaustavi taj rat.