JEDINI NA SVIJETU

Novi indonezijski predsjednik je heavy metalac

22.08.2014 u 17:02

Bionic
Reading

Joko Widodo (53) postao je novi predsjednik Indonezije nakon što je pobijedio na nedavnim izborima osvojivši povjerenje 53,13 posto birača

Dužnost će preuzeti 20. listopada ove godine. Widoda od ostalih političara izdvaja njegova pristupačnost. On se usudi izaći na ulice i pričati s ljudima, uključujući i siromašne, koji su ga izabrali. Njegova pobjeda predstavlja pravi šok za indonezijsku političku scenu jer je Widodo prvi predsjednik koji dolazi izvan miljea političke i vojne elite.

Također će mnogima biti zanimljivo da je Widodo zaljubljenik u heavy metal glazbu, što ga čini prvim znanim predstavnikom te subkulture koji je preuzeo tako visoku političku funkciju.

Widodo je javno priznao da je ljubitelj bendova poput Metallice, Led Zeppelina, Lamb of Goda (čiji tekstovi često kritiziraju američku vanjsku politiku i međunarodne odnose) i Napalm Deatha (čija glazba je uvijek bila proradnička te su znali svirati na humanitarnim koncertima za radnike u štrajku).

Prema pisanju portala People's World, novi indonezijski predsjednik čest je gost koncerata metal bendova, a jednom je na dar dobio i potpisanu bas gitaru Roba Trujilloa iz Metallice.

Randy Blythe, pjevač Lamb of Goda, oduševljen je izborom Widoda na predsjedničku funkciju. Kaže da iako ne zna ništa o indonezijskoj politici, Widodo mu se čini kao čovjek iz naroda i vjerojatno je jedini predsjednik na svijetu s kojim možeš sjesti i raspravljati o Slayeru.

Joko je posebno popularan među mladima u gradskoj i u seoskoj sredini. Planira nastaviti demokratske reforme iz vremena nakon Suharta (1967. - 1998). Widodo, koji je rođen u siromaštvu, doživio je nagli uspon u politici nakon što je 2005. postao gradonačelnik grada s pola milijuna stanovnika, a 2012. imenovan je za guvernera Džakarte.