Svijet BOMBE U ZRAKOPLOVIMA

Ekstremisti krivi za pokušaj napada 2006.

Trojica britanskih muslimanskih ekstremista u ponedjeljak su proglašeni krivima zbog pokušaja podmetanja bombi domaće izrade na prekooceanskim letovima u putničkim zrakoplovima u ljeto 2006., izvijestio je sud u Londonu

Urota je spriječena zahvaljujući ažurnosti tajnih službi. U protivnom bi to bio jedan od najtežih zločina nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. te bi u ime islama poginulo puno žrtava, priopćio je sud.

Skupina muslimanskih ekstremista u kolovozu 2006. namjeravala je u samoubilačkim napadima tekućim vodikovim-peroksidom kojim su napunili boce za voćne sokove, srušiti sedam zrakoplova na prekooceanskim letovima za Kanadu i SAD. Nakon tog incidenta zabranjeno je unošenje bilo kakve tekućine u zrakoplove.

Porota Woolwich Crown Courta osudila je 28-godišnjeg Abdula Ahmeda Alija za urotu. 28-godišnji Tanvir Husein i 29-godišnji Asa Sarvar također su proglašeni krivima po istim točkama optužnice.

Sva trojica muškaraca rođena su u Britaniji, no održavali su bliske veze s Pakistanom. Presude će im biti izrečene idućeg tjedna. Još četvorica njihovih kolega oslobođena su optužbi.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još