BERLIN UPOZORAVA POROŠENKA

'Ne možete pobijediti oružjem. Putin to neće dopustiti'

21.08.2014 u 20:43

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak da bi već u nedjelju mogao raspustiti parlament, a parlamentarni izbori održali bi se tada potkraj listopada.

'Odluka će biti donesena kada za nju bude ustavne osnove, a taj trenutak, kao što svi znaju, je Dan neovisnosti (24. kolovoza)', rekao je Porošenko, a prenosi Interfax Ukraine.

Vladajuća koalicija u Ukrajini, koja je uličnim prosvjednima u veljači svrgnula proruskog predsjednika izazvavši time veliku separatističku pobunu na istoku zemlje u kojoj je do sada poginulo više od dvije tisuće ljudi, raspala se 24. srpnja.

Po ustavu, najmanje mjesec dana mora proći da bi parlament mogao biti raspušten.

Porošenko se nada da će se situacija u zemlji do listopada dovoljno stabilizirati za održavanje izbora.347210,347089,347042,347038Napredovanje ukrajinskih snaga mijenja smjer njemačke diplomacije

Nakon mjeseci vršenja pritiska na ruskog predsjednika Vladimira Putina u Berlinu i drugim europskim glavnim gradovima raste zabrinutost da sve veći vojni uspjesi Ukrajine na istoku zemlje smanjuju izglede za izlazak iz krize koji bi spasio čast ruskog čelnika.

Pozornost diplomatskih napora predvođenih Njemačkom se zato promijenila, kažu visoki dužnosnici, prema traženju suzdržanosti od ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i izbjegavanja ponižavajućeg poraza proruskih pobunjenika, koji bi, kako Berlin strahuje mogao izazvati snažnu Putinovu reakciju.

Planirani posjet kancelarke Angele Merkel Kijevu u subotu, prvi otkako je izbila kriza početkom godine, prvenstveno je izraz potpore Porošenku, milijarderu koji je izabran za predsjednika prije manje od tri mjeseca.Očekuje se međutim da će njemačka kancelarka isto tako nastojati uvjeriti Porošenka i nepopustljive nacionaliste u Ukrajini, koji žele nastaviti vojno napredovanje i uništiti separatističku pobunu na istoku, da dobro promisle o posljedicama takvoga smjera.

Ključan je za berlinsku diplomatsku inicijativu stav da bi potpuni poraz pobunjenika koji ratuju za Putina u istočnoj Ukrajini mogao izazvati nepredvidivu reakciju Kremlja koja bi podigla krizu na novu opasnu razinu. 'Porošenko treba znati da postoji razumijevanje za to kako postupa njegova vlada, ali isto tako da ne može biti vojnog rješenja na istoku', rekao je jedan dužnosnik agenciji Reuters uz uvjet da ga se ne imenuje. 'Ne može pobijediti oružjem. Putin to neće dopustiti'.U posljednih nekoliko tjedana ukrajinske snage preuzele su inicijativu i vratile desetine naselja pod svoju kontrolu te samo što nisu okružile glavna pobunjenička uporišta Doneck i Luhansk.Tri visoka separatisička čelnika su zamijenjena, a pobunjenici su u Donecku uveli smrtnu kaznu za dezertiranje i ostale prekršaje kako bi povratili disciplinu u svojim vlastitim redovima.