LOGISTIKA I FINANCIJE

Njemačka neće iskopati golemu Lenjinovu glavu

21.08.2014 u 17:43

Bionic
Reading

Njemačke vlasti spriječile su iz logističkih i financijskih razloga iskapanje 3,5 tone teške granitne glave Vladimira Lenjina koja je trebala biti izložena u novom berlinskom muzeju, rekli su organizatori izložbe.

Glava je bila dio poznatog 19 metara visokog kipa Lenjina, osnivača Sovjetskog saveza. Uništen je 1991., dvije godine nakon pada Berlinskog zida, isječen u 129 dijelova i zakopan u šumu nedaleko glavnog grada.

Spomenici iz nacističkog i komunističkog doba trebali bi 2015. biti izloženi u tvrđavi Spandau na zapadu Berlina, zajedno s predmetima koji potječu iz pruskog vremena, na izložbi nepopularnih političkih spomenika.

'Konzervatorski ured smatra da se ne može naći točno mjesto gdje se nalazi glava', rekla je organizatorica izložbe Andrea Theissen. 'No, to nije istina. Mi znamo gdje je', dodala je.

List Berliner Zeitung prenosi izjavu graskog dužnosnika Joerga Haspela koji kaže da glavu ne bi trebalo izložiti bez ostalih dijelova tijela.

'Lokacija glave i ostalih dijelova ne može se precizno utvrditi', istaknuo je Haspel dodajući da bi iskapanje zahtjevalo 'radove golemih razmjera' što bi značajno poskupilo projekt.

Najnoviji spor ukazuje na to da su Nijemci još uvijek opterećeni vlastitom prošlošću. Nakon 1989. srušeni su brojni podsjetnici na komunističku vladavinu u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, no posljednjih se godina javljaju inicijative za njihovom obnovom.