AFERA PATRIA

Pola Slovenaca smatra da nije bilo mita

07.09.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Polovica Slovenaca ili njih 50 posto ne vjeruje da je pri sklapanju ugovora slovenske vojske s finskom tvrtkom Patrijom o kupnji oklopnih vozila, zbog čega je nastala velika afera, bilo isplate mita, pokazala je anketa vodećega slovenskog lista 'Delo' objavljena u ponedjeljak

Koliko je politički motivirana sumnja da je ugovor slovenske vojske, kojim je kupljeno 135 oklopnih vozila za 278 milijuna eura, bio popraćen nezakonitim provizijama, govore rezultati ankete po kojima su odgovori na upit jesu li slovenski dužnosnici primali mito najviše ovisili o potpori koju ispitanici daju pojedinim strankama.

Polovica ispitanika izjavila je kako ne vjeruje da je bivšem premijeru Janezu Janši zbog ugovora sklopljena prije četiri godine bilo isplaćeno mito, a 32 posto izjavilo da vjeruje kako je nezakonitih provizija bilo. No čak 87 posto onih koji bi na izborima glasovali za Janšinu stranku ili neku drugu stranku sadašnje oporbe tvrde da u poslu nije ništa upitno, a dvije trećine ispitanika sklonih sadašnjoj vladi traži da se ugovor s Patrijom revidira, a za probleme što su se pojavili u do sada najvećem poslu za slovensku vojsku optužuju bivšeg premijera.

Državna revizija nedavno je, analizirajući postupak nabave oklopnih vozila, utvrdila da je posao s Patrijom bio neracionalan te da natječaj nije proveden tako da se omogući veća konkurencija koja bi ponudila i nižu cijenu oklopnih vozila. Ministrica obrane Ljubica Jelušič najavila je da će se Patrijom pregovarati o reviziji ugovora. Slovenija je do sada preuzela samo 13 oklopnih vozila, a do 2012. trebala bi preuzeti sve količine, no Jelušič je objasnila da u državnom proračunu za ovu i iduću godinu nema novca za kupnju novih Patrijinih oklopnjaka. Revizijom bi Slovenija željela smanjiti broj vozila na manje od stotinu, promijeniti naoružanje na vozilima i dinamiku nabave.

Zbog problema s ugovorom finska je tvrtka zamrznula nastavak izrade Patrijinih vozila u novoj tvornici Gorenja u Šoštanju, a Sloveniji prijeti i naplatom penala ako se ugovor prekine. U međuvremenu oporbene stranke desnog centra vladu pozivaju da ugovor s Patrijom prekine na osnovi antikorupcijske klauzule ako je doista uvjerena da posao bivše vlade s Fincima nije bio 'čist'. Janša i dalje tvrdi kako su optužbe da je od Patrije primao mito bila čista politička konstrukcija kako bi ga se politički uništilo uoči lanjskih parlamentarnih izbora te da je afera potekla iz Slovenije.