UBIJEN 31 ISLAMIST

Asad i Amerikanci saveznici protiv ISIL-a

17.08.2014 u 17:20

Bionic
Reading

Najmanje je 31 islamist poginuo u nedjelju u zračnim napadima sirijske vojske na položaje Islamske države (IS) koja je istodobno na meti američkih zračnih napada u Iraku, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

'Riječ je o najjačim zračnim napadima sirijske vojske na tu ultraradikalnu skupinu', rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

'Režim je izveo 14 napada na grad Raku i 11 na Tabku u pokrajini Raki, pri čemu je poginuo barem 31 džihadist a desetci su ranjeni', ističe ta nevladina organizacija koja se oslanja na široku mrežu civilnih, medicinskih i vojnih izvora.

Osim Rake, vladine snage napale su IS u pokrajini Deir Ezoru, na istoku zemlje, koju uvelike kontrolira ta skupina i u pokrajini Alepu, na sjeveru, napose u Ahtarinu i Dabeku, koje su džihadisti zauzeli u srijedu pošto su iz njih protjerali sirijske pobunjenike.

Bojišnica između vladinih snaga i IS-a otvorila se nakon munjevite ofenzive IS-a u Iraku u lipnju i proglašenja islamskog 'kalifata' na područjima koje kontrolira u Iraku i u Siriji.

U ratu koji hara Sirijom, vlasti se već tri godine bore s pobunjenicima koji su također u sukobu s pripadnicima IS-a.

'Režim u Damasku želi pokazati Amerikancima da je, poput njih, kadar da udari na IS', rekao je Abdel Rahman.

Vlada usprkos ratu između pobunjenika i džihadista obje skupine trpa u istu vreću.

'Režim udara IS ondje gdje je moćan. U područjima gdje se ta skupina bori s pobunjenicima, ne miješa se kako bi se ta dva njegova neprijatelja oslabila', rekao je Abdel Rahman.

'No čim jedna strana stekne premoć, on udara', dodao je.

Osim Deir Ezora, IS kontrolira većinu Rake i potisnuo je sirijsku vojsku s dvaju važnih položaja u toj pokrajini. Vojska ondje nadzire samo vojni aerodrom u Tabki.