TEŠKO KRŠENJE PRAVA

EU ministri traže povlačenje ruske vojske iz Ukrajine

15.08.2014 u 17:47

Bionic
Reading

Ukrajinci su u petak bili spremni pregledati ruski humanitarni konvoj na graničnom prijelazu gdje su novinari otkrili da je ruska vojska ušla na ukrajinski teritorij, što je izazvalo negodovanje Europljana

"Ako u Ukrajini ima vozila i pripadnika ruske vojske, oni se odmah moraju povući ili će posljedice biti veoma ozbiljne", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond. Njegov švedski kolega Carl Bildt osudio je "teško kršenje" međunarodnog prava.

Britanski novinari su izvijestili da su 23 oklopna transportera ruske vojske uz pomoć logističkih vozila u četvrtak navečer prešla granicu blizu prijelaza u Donecku, kamo je u petak stiglo gotovo 60 ukrajinskih predstavnika koji će pregledati humanitarni konvoj stacioniran tridesetak kilometara dalje.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da taj upad, koji je Kijev potvrdio a Moskva ga zanijekala, "jasno pokazuje da je Rusija umiješana u destabilizaciju Ukrajine". Po njegovim riječima, to je "nastavak" ruske pomoći proruskim separatistima s kojima se ukrajinske snage bore već četiri mjeseca.

Kijev je već u nekoliko navrata upozoravao na rusku povredu njegova teritorija, kako oklopnjacima, tako i zrakoplovstvom.

Rusija je, tvrde Kijev i neke zapadne zemlje, nagomilala snage na granici gdje je zadnjih mjeseci učestalo izvodila vojne vježbe.


U petak ujutro novinari AFP-a su zapazili povorku s desetak ruskih oklopnih transportera koji su išli prema graničnom prijelazu u Donecku.

Ovaj upad se događa u času kada su, kako navodi ukrajinski vojni glasnogovornik, u Doneck stigli 41 granični policajac i 18 carinika kako bi propustili gotovo 300 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom stanovništvu na istoku zemlje gdje se vode žestoke borbe.

Ti su kamioni trenutačno u Kamensk-Šahtinskom, tridesetak kilometara od graničnog prijelaza i njihova inspekcija još nije počela, rekao je voditelj promatračkog izaslanstva OESS-a Paul Picard.

Ukrajina i mnoge zapadne zemlje sumnjaju da je ruski humanitarni konvoj izlika za vojnu intervenciju Rusije koju ionako optužuju da naoružava proruske pobunjenike.

Humanitarno stanje na istoku je iz dana u dan sve gore a ukrajinska vojska napreduje po cijenu civilnih gubitaka. Sjedinjene Države su u četvrtak pozvale Ukrajinu na "suzdržanost".