UPOZORENJE STRUČNJAKA

Broj zaraženih od ebole uvelike podcijenjen

15.08.2014 u 08:40

Bionic
Reading

Osoblje Svjetske zdravstvene organizacije koje se bori protiv epidemije ebole u Zapadnoj Africi vidi dokaze da izvješća o broju slučajeva zaraze i umrlih uvelike pdtcjenjuju razmjere epidemije, rekla je u četvrtak UN-ova zdravstvena agencija na svojoj internetskoj stranici

Broj umrlih u najgoroj svjetskoj epidemiji ebole u srijedu je bio 1.069 od 1.975 potvrđenih, vjerojatnih i sumnjivih slučajeva, rekao je WHO. Većina njih je u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, a četvero ljudi umrlo je u Nigeriji.

Agencijino priznanje da je stanje gore nego što se mislilo moglo bi potaknuti vlade i humanitarne organizacije da poduzmu snažnije mjere protiv virusa.

'Osoblje na mjestima epidemije vidi dokaze da brojke izvještenih slučajeva i umrlih veoma podcjenjuju veličinu epidemije', rekla je organizacija na svojoj internetskoj stranici.

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih bolesti i ubija većinu zaraženih.

'WHO koordinira snažno jačanje međunarodne reakcije raspoređujući potporu pojedinih zemalja, agencija za kontrolu bolesti, agencija u okviru sustava Ujedinjenih naroda i drugih'.

Zdravstveni stručnjaci kažu da vladine reakcije na bolest trebaju biti podešene tako da spriječe širenje bolesti pritom izbjegavajući mjere koje mogu potaknuti paniku ili nepotrebno štetiti gospodarstvu.