ULIČNI RAT U MISSOURIJU

Poziv na ustanak u SAD-u, Obama duboko zabrinut

14.08.2014 u 15:38

  • +16

Ulični rat u Fergusonu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Međunarodna hakerska zajednica Anonymous u četvrtak je pozvala Amerikance na 'Dan gnjeva', nakon još jedne noći obilježene sukobima policije i prosvjednika u američkom gradiću Fergusonu u saveznoj državnoj Missouri zbog policijskog ubojstva nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna (18)

Prosvjednici žele istinu o ubojstvu tinejdžera, a identitet policajca koji ga je ustrijelio i okolnosti ubojstva još se kriju.

Specijalci i interventna policija u oklopljenim vozilima i pod punim naoružanjem suzavcem i dimnim bombama noćas su rastjerivali stotine prosvjednika koji su uzvikivali 'Ne odlazimo dok ne ostvarimo pravdu'.

Najmanje je 10 prosvjednika uhićeno, uključujući i gradskog vijećnika Antonija Frencha, koji je optužen za nezakonito okupljanje. Dvoje novinara, Wesley Lowery iz Washington Posta i Ryan Reilly iz Huffington Posta, također su završili iza rešetaka, a na novinare Al Jazeere America bačen je suzavac.

Nekoliko sati kasnije, skupina Anonymous pozvala je Amerikance na akciju, javlja Washington Post.


'Policija je preventivno udarila na prosvjednike suzavcem, gumenim mecima i zvučnim granatama. Vidjeli smo napadnute i uhićene novinare, ciljane suzavcem i gumenim mecima kojima je rečeno da okrenu svoje kamere i udalje se ili riskiraju uhićenje. Svjedočili smo policijskim prijetnjama prosvjednicima da se raziđu i vrate svojim kućama, a potom ispaljivanju suzavca u dvorišta kuća', kazao je kompjutorizirani glas u videosnimci. 'Anonymousi planiraju pomoći u prosvjedima tako što će ostaviti svoje tipkovnice i otići na teren s ljudima.'

U videosnimci pozivaju se prosvjednici da se u četvrtak okupe u gradovima širom SAD-a. U srijedu, Anonymousi su objavili hakirane audiosnimke 911 nakon pucnjave u kojoj je ubijen Brown. Iz snimke se može razaznati kako netko tko je identificiran kao dispečer okružne policije nije svjestan da je u pucnjavi sudjelovao policijski službenik. Policija nije htjela komentirati snimku.

Obama ide u Missouri

Predsjednik Barack Obama ocijenio je nasilje u Fergusonu 'duboko uznemirujućim'. 'Svi poštujemo važnu odgovornost naših redarstvenika da zaštite javnost, no moramo čuvati i prava građana Missourija na mirno okupljanje i prava medija da izvještavaju o stvarima od javnog interesa', priopćio je Obama.

Dodao je da pomno prati situaciju i da će nastaviti kontaktirati s lokalnim čelnicima. U petak će, štoviše, osobno otići na lice mjesta. Pozvao je članove lokalne zajednice na strpljenje dok istraga traje, a organe reda na očuvanje mira i poštivanje prava građana i medija.