PROMJENE U SRBIJI

Četnike koji se bore u Ukrajini čeka do 12 godina zatvora?

14.08.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Srbi koji sudjeluju u oružanim sukobima u svijetu, a posljednjih dana mediji su puni fotografija četničkog odreda koji sudjeluje u proruskog pobuni u Ukrajini, bit će strogo kažnjavani kada se vrate u zemlju, moguće i kaznama do 12 godina zatvora

Naime, prema pisanju Blica, izmjene Kaznenog zakona bit će usvojene najesen. 'Oni koji vrbuju građane i organiziraju njihov odlazak na strana ratišta bit će kažnjavani s dvije do 12 godina zatvora, dok će pojedinci koji se sami priključe vojnim i paravojnim snagama u svijetu biti kažnjeni s jednom do pet godina zatvora. Također, sudionici koji otkriju plaćenike i tako spriječe izvršenje kaznenog djela moći će biti oslobođeni kazne. Postoji većinska podrška za usvajanje ovih izmjena Kaznenog zakona i očekujem da one zažive već najesen', kazao je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić za Blic.

Odluku o ubrzanom donošenju zakonskih izmjena je ubrzala pojava skupine muškaraca koji sebe nazivaju četnički odred 'Jovan Šević', a ratuju na strani proruskih separatista u Ukrajini. Dobrovoljci, među kojima je većina sudjelovala i na ratištima bivše Jugoslavije, javno se hvale kako ubijaju ukrajinske vojnike.

U posljednjoj objavi na web-stranici ovog pokreta priopćili su kako su njihovom zaslugom 'ukrajinski fašisti izgubili dva tenka i jedan samohodni top s posadama'. Strani mediji nazivaju ih ruskim plaćenicima, a oni tvrde da sve rade iz patriotskih pobuda. Blic navodi da srpski plaćenici u Ukrajini zarađuju 10 tisuća dolara mjesečno.