NATO UPOZORAVA

Velika je mogućnost za rusku invaziju na Ukrajinu

11.08.2014 u 18:25

Bionic
Reading

NATO je u ponedjeljak objavio kako postoji velika mogućnost da Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu u kojoj se, kako je objavila vlada, ukrajinske vojne snage približavaju Donjecku, najvećem gradu u rukama proruskih pobunjenika, javlja Hina

Kijev tvrdi da je riječ o 'konačnoj fazi' ponovnog osvajanja Donjecka, najvećega grada pod kontrolom proruskih pobunjenika. Borba za ovaj grad mogla bi predstavljati odlučujući preokret u sukobu koji je prouzročio najveće nesuglasice između Rusije i Zapada nakon razdoblja Hladnoga rata.

Industrijski metropolis u kojemu je prije rata živjelo gotovo milijun stanovnika tijekom vikenda bio je izložen žestokim bombardiranjima. Ukrajina žestoko nastavlja s napadima te je, kako tvrdi NATO, u napadima ne ometa ni oko 20.000 ruskih vojnika raspoređenih na granici.

Kijev je u posljednjih nekoliko dana izvijestio kako je diplomatskim putem uspio spriječiti Rusiju da pokretane kopnenu invaziju čija je stvarna svrha zaštititi pobunjenike, ali uz izgovor da je riječ o humanitarnoj misiji. Moskva je u petak izvijestila da namjerava okončati ratne igre u regiji.

No glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je kako još uvijek nema naznaka da je Rusija povukla svoje vojne snage razmještene na granici, što je Zapad protekli tjedan protumačio kao mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin planira napad.

Rasmussen je na pitanje novinara Reutersa o tomu koliki su izgledi za rusku vojnu intervenciju odgovorio: 'Veliki su izgledi. Čini nam se da Rusi pronalaze izgovor za takvu operaciju te da je namjeravaju prikazati kao humanitarnu.'