KREĆE SE...

Izraelci i Palestinci se dogovorili o novom prekidu vatre

10.08.2014 u 20:59

Bionic
Reading

Izraelci i Palestinci pristali u nedjelju u glavnome gradu Egipta Kairu na novi 72-satni prekid vatre u Gazi, od ponoći po lokalnom vremenu, objavili su pregovarači

'Izrael je prihvatio egipatski prijedlog', rekao je visoki dužnosnik izraelske vlade i dodao da se u slučaju uspjeha prekida vatre Izraelci u ponedjeljak vraćaju u Kairo na nastavak posrednih pregovora s Palestincima.

Izraelski pregovarači otputovali su kući u petak, prije nego što je istekao prethodni trodnevni prekid vatre i ponovno izbila neprijateljstva.

Hamasov dužnosnik rekao je da su palestinske frakcije prihvatile egipatski poziv i da se kairski pregovori s egipatskim posredovanjem nastavljaju.

U priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova pozivaju se 'obje strane da ovo primirje iskoriste i odmah nastave neizravne pregovore ne bi li postigli sveobuhvatan i trajan dogovor o prekidu vatre'.

Nešto ranije izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da 'Izrael neće pregovarati pod vatrom' i najavio da će nastaviti izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nastavi li se raketiranje njegove države.

Hamas zahtijeva prestanak izraelske i egipatske blokade obalnih teritorija i otvaranje luke u Gazi, a Izrael smatra da je to projekt o kojem se može razgovarati samo na nekim budućim pregovorima o trajnome mirovnom sporazumu s Palestincima.

Izraelski zračni udari u nedjelju, treći dan nastavka granatiranja, ubili su petero Palestinaca u Gazi, među kojima je bio i 14-godišnji dječak i jedna žena, objavile su zdravstvene službe.

U mjesec dana najnovijega rata ubijeno je 1895 Palestinaca i 67 Izraelaca, a razoreni su golemi dijelovi gusto naseljene Gaze. No međunarodni pritisak i traženje prekida vatre, kaže Reuters, znatno su slabiji nego prije, zbog drugih svjetskih kriza, posebno u Ukrajini i Iraku.