NETANYAHU ODLUČAN

Izrael neće pregovarati pod paljbom

10.08.2014 u 13:24

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik vlade Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da Izrael odbija voditi pregovore o primirju dok projektili iz Gaze padaju na Izrael

‘Izrael ne pregovara pod paljbom', rekao je premijer na tjednom sastanku vlade, kaže se u priopćenju.

Izraelska operacija na Pojas Gaze 'nastavlja se... dok njezin cilj ne bude ispunjen: vratiti mir (u Izrael) na dugo razdoblje', rekao je šef izraelske vlade. On je od Izraelaca zatražio 'strpljenje'.

Izraelci i Palestinci nisu se uspjeli na neizravnim pregovorima u Kairu uz posredovanje Egipta dogovoriti o produljenju 72-satnog primirja koje je proglašeno u utorak a isteklo je u petak.

Izraelsko izaslanstvo vratilo se iz Kaira još prije isteka trodnevnog prekida vatre u petak ujutro. Nakon toga su nastavljeni raketni napadi palestinskih ekstremista i izraelski osvetnički udari.

Izrael je optužio palestinsku stranu da je prekršila primirje. Palestinsko izaslanstvo ostalo je u Kairu, a izraelsko je odmah upozorilo da neće pregovarati dok traje raketiranje. Palestinsko izaslanstvo, u kojem se nalaze Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, Islamski džihad i Fatah, prijete da će napustiti Kairo ako se Izraelci ne pojave.

Jedan je palestinski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao da je rok nedjelja u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pojas Gaze u nedjelju je i dalje pod izraelskom napadima. Po agenciji Reuters, u Gazi je ubijen jedan 14-ogodišnji dječak i jedna žena. Izraelska vojska ubila je na Zapadnoj obali i jednog 11-ogodišnjeg dječaka. Dječak je ubijen u akciji izraelske vojske u izbjegličkom kampu al Fawar.

Izraelski zrakoplovi gađali su i u noći na nedjelju različite ciljeve, kazala je vojska.