DRŽAVA PRED KOLAPSOM

Liberija proglasila izvanredno stanje zbog ebole

07.08.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf objavila je danas izvanredno stanje radi suzbijanja epidemije ebole, ustvrdivši da razmjeri epidemije predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnost

Liberija spada među afričke zemlje najteže pogođene epidemijom ebole, uz Sijera Leone i Gvineju. Dosada je od izbijanja epidemije u veljači umrlo 932 ljudi.

'Vlada i narod Liberije zahtijevaju izvanredne mjere radi golog opstanka naše zemlje i zaštite života naših ljudi', kazala je liberijska predsjednica u službenom priopćenju.

'Ovime proglašavam izvanredno stanje u cijeloj Republici Liberiji počevši od 6. kolovoza 2014., u trajanju od 90 dana', dodala je.

Liberija je također zatvorila katoličku bolnicu Svetog Josipa u Monroviji nakon što je njezin ravnatelj umro od ebole. Još je šest zaposlenih u bolnici pokazalo pozitivne rezultate u testu na ebolu, uključujući dvije časne sestre i 75-godišnjeg španjolskog svećenika Miguela Pajaresa koji čeka transport u matičnu Španjolsku.

Ukupno je od ebole umrlo više od 60 zdravstvenih djelatnika, i to u regiji kojoj kronično nedostaje liječnika. Pritom se stanje dvojice američkih zdravstvenih radnika poboljšalo nakon što su u Liberiji dobili eksperimentalni lijek, kako prema Reutersu tvrdi predstavnik kršćanske medicinske humanitarne udruge Samaritanska torba.

Riječ je o lijeku koji je razvila privatna biotehnološka kompanija sa sjedištem u američkom San Diegu a dosada je testiran samo na majmunima.

Tri vodeća svjetska specijalista za ebolu, Peter Piot, David Heymann i Jeremy Ferrar, pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ljudima u zapadnoj Africi pruži priliku da uzmu eksperimentalni lijek.

Prema riječima glasnogovornika, liberijska vlada spremna je odobriti kliničke pokuse u zemlji.

Na konferenciji za novinstvo u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama istaknuo je danas da nema dovoljno informacija da bi odobrio dostavu eksperimentalnog lijeka afričkim zemljama pogođenim epidemijom.


'Moramo dopustiti da nas znanost vodi a smatram da još ne postoje cjelovite informacije o tome pomaže li taj lijek', kazao je predsjednik Obama.

Kako bi kontrolirala širenje bolesti, Liberija je angažirala vojsku koja je uspostavila kontrolne punktove i izolirala zajednice teško pogođene bolešću. Opereracija je nazvana 'Bijeli štit', izvješćuje Reuters.

Ministarstvo informiranja kazalo je u srijedu da su vojnici upućeni u seoske regije Lofu, Bong, Cape Mount i Bomi kako bi uspostavili kontrolne točke i pronašli stanovnike za koje se sumnja da su u kontaktu sa žrtvama.

Nekoliko velikih zrakoplovnih prijevoznika, poput British Airwaysa i Emiratesa, obustavilo je letove u afričke zemlje pogođene epidemijom a rudarska kompanija Randgold Resourses, koja vadi zlato u susjednom Maliju i Obali Slonovače, savjetovala je radnicima da ne putuju u te zemlje.