PRESUDA U AUSTRIJI

Muškarac prije braka mora otkriti ako želi postati žena

04.08.2014 u 10:00

Bionic
Reading

U Austriji se odigrao nesvakidašnji sudski proces, u kojemu je supruga tužila svog muža kada joj je nakon 12 godina braka rekao da se osjeća kao žena zarobljena u muškom tijelu. Sud je presudio da je dotični morao o tome svoju suprugu obavijestiti prije vjenčanja te poništio dugogodišnji brak

Kako javlja austrijski dnevnik Die Presse u članku naslovljenom 'Muškarac mora prije braka reći ako želi biti žena', u Donjoj Austriji se odigrala obiteljska drama sa sudskim epilogom zbog toga što je suprug nakon 12 godina braka odlučio promijeniti spol odnosno na operativnu tranziciju, što se njegovoj ženi nije baš svidjelo. Zato je pred sudom tražila poništenje 12-godišnjeg i većim dijelom sretnog braka, a po austrijskom pravu se u toj situaciji – slično kao i tijekom razvoda braka – mora utvrditi tko je odgovoran za takav rasplet. Sud u St. Poeltenu je na kraju presudio da se brak poništi jer gospođa nije bila prije vjenčanja informirana od svojeg odabranika kako je zarobljen u pogrešnom tijelu.

Suprug je pak na suđenje došao u ženskoj odjeći i s kosom do ramena, braneći se kako nije bio siguran je li doista transrodna osoba, te da je to otkrio tek nedavno. S druge strane su pak prezentirani izvaci iz njegove elektroničke pošte u kojima se vidi kako je suprug pisao da želi postati žena i da se osjeća kao lezbijska žena u muškom tijelu, na što je odgovorio kako je to bila neosviještena želja te da je svoj rod spoznao tek zahvaljujući terapiji.


Sud je presudio u korist supruge, s objašnjenjem da joj je njezin bračni drug i prije vjenčanja morao reći da ima 'intenzivnu želju postati žena'. Ta je presuda potvrđena i na ostalim sudskim instancama, jer po austrijskom zakonu zaljubljeni par prije vjenčanja ima obavezu podijeliti sve relevantne informacije o sebi s partnerom.

Zanimljivo je i da je transrodna lezbijka u muškom tijelu imala i prije ovog poništenog 12-godišnjeg braka jedan u trajanju od sedam godina, u kojemu je postala i otac dvoje djece.