PREDSJEDNIK MILAN BRGLEZ

Konstituiran novi slovenski parlament

01.08.2014 u 20:59

Bionic
Reading

Slovenski parlament u petak je na konstituirajućoj sjednici za svog predsjednika izabrao Milana Brgleza iz Stranke Mire Cerara (SMC) koju vodi najvjerojatniji novi mandatar i budući premijer, te potvrdio mandate svih 90 zastupnika sedmog saziva parlamenta izabranog na izborima 13. srpnja

Konstituiranjem parlamenta formirana su i njegova radna tijela, a u međuvremenu se nastavljaju i pregovori o formiranju buduće koalicijske vlade za koju se vjeruje da bi na dužnost mogla stupiti krajem rujna.

Brglez, koji je potpredsjednik Cerarove stranke, profesor je na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti, a za njega je glas dalo 66 zastupnika.

Podržale su ga uz njegovu stranku i zastupnici Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), Socijalni demokrati (SD), Udružena ljevica (ZL), demokršćanska Nova Slovenija (NSI), te Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Nije međutim sasvim isključeno da će umjesto Brgleza na mjesto predsjednika parlamenta kasnije biti izabran neki drugi zastupnik, što će ovisiti o završetku koalicijskih pregovora Cerara i ostalih stranaka.

Konstituirajućoj sjednici parlamenta prisustvovao je i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša koji je na zasjedanje došao iz zatvora Dob, gdje izdržava dvogodišnju kaznu zatvora na koju je pravomoćno osuđen u korupcijskom slučaju Patria na koju se žalio Vrhovnom sudu.

Zastupnici su prihvatili obrazloženje da Janši mandat nije automatski prestao temeljem zakonske odredbe po kojoj se mandat ukida zastupniku koji je na izdržavanju kazne zatvora koja prelazi 6 mjeseci, ali to i dalje ostaje pravno i politički problematična tema o kojoj će se parlament morati izjasniti jer se čini da većina smatra kako Janša svoje zastupničke dužnosti ne može obavljati iz zatvora.

Stranka premijerke u odlasku Alenke Bratušek inače je u parlamentarnu proceduru već uložila svojevrsni "lex Janša", po kojemu bi se onima koji su osuđeni na zatvorske kazne izrijekom zabranilo obavljanje državnih funkcija, što sadašnji zakon nije predvidio.

Zbog Janše se oko parlamenta danas okupilo oko 1.000 njegovih pristaša, tražeći njegovo puštanje iz zatvora i prosvjedujući protiv navodno korumpiranog sudstva.

Janša im je zahvalio na podršci te za nepravilnosti u sudstvu i političke 'manipulacije' oko njegova slučaja optužio bivšeg predsjednika države Milana Kučana. Također je izrazio nepovjerenje u 'moralnost' buduće parlamentarne većine na čelu s Cerarom.

Sjednicu parlamenta vodila je do izbora predsjednika najstarija zastupnica novog saziva Marjana Kotnik Poropat iz stranke umirovljenika.

Ta stranka najvjerojatniji je kandidat za ulazak u vladu i budući partner Cerarove stranke, pa i sama reflektira na mjesto predsjednika zbog čega su u vodstvu parlamenta u budućnosti moguće izmjene.

Današnja sjednica protekla je uz proceduralne zaplete koje i nadalje u radu parlamenta najavljuje Janšina stranka SDS.

Ta stranka, koja će biti najbrojnija opozicijska stranka u novom parlamentu, u petak je odbila odrediti svoje predstavnike u novim parlamentarnim tijelima, najavljujući da će slične poteze činiti i dalje, te opstruirati parlamentarni rad, a u parlamentarna tijela ne žele imenovati nijednog svog zastupnika na vodeću poziciju. To čine radi protesta zbog ostajanja u zatvoru Janeza Janše kojega zovu 'političkim zatvorenikom' kojem se uskraćuju ljudska prava, slovensko pravosuđe zbog njegove presude zovu 'krivosuđem', a rezultate parlamentarnih izbora na kojima je njihova stranka dobila drugi najveći broj glasova nelegitimnim.

Po najavama vjerojatnog premijera Mire Cerara, razgovori o formiranju nove koalicije i vlade nastavit će se idućeg tjedna, a vlada bi mogla biti konačno formirana i početi djelovati u rujnu. Zasad je najizglednija koalicija Cerarove stranke s DESUS-om Karla Erjavca. Takva bi koalicija u novom parlamentu imala većinu od jednog zastupničkog glasa, a nastavit će se i razgovori da se koaliciji pridruže Socijalni demokrati (SD) Gregora Židana i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak.

Formalno, odluku o tome tko će biti mandatar nove vlade donijet će idućih tjedana predsjednik države Borut Pahor, nakon što se o tome konzultira s predsjednicima zastupničkih klubova koji još nisu imenovani.

Pahor je u petak u nastupu pred novim parlamentom zastupnicima poručio da stvore uvjete za političku stabilnost i izbor nove vlade, a izrazio je mišljenje da će nova vlada Sloveniju sigurno izvući iz sadašnje gospodarske krize koja traje već 5 godina.