NOVA VANJSKA POLITIKA

ORaH: Trebamo se okrenuti Rusiji, Kini i Indiji

01.08.2014 u 16:22

Bionic
Reading

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i dr. sc. Nataša Beširević, predsjednica Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava ORaH-a danas su predstavile nacrt prijedloga vanjske politike stranke Održivi razvoj Hrvatske. ORaH ističe da Hrvatska, iako mala zemlja sukladno svim odrednicama međunarodnih odnosa, sadržajnom promjenom karakteristika vanjskih i europskih poslova ima veće mogućnosti utjecaja na međunarodne odnose nego što bi se očekivalo s obzirom na veličinu njenog teritorija i druge značajke. Pri oblikovanju međunarodnog okruženja, Hrvatska na raspolaganju ima sljedeće strategije vanjskih odnosa: multilateralizam i vanjska politika koja se ostvaraju kroz specijalizaciju tzv. niše, stoji u priopćenju ORaH-a

Multilateralizam se ostvaruje kroz članstvo u euroatlantskim strukturama, dok se specijalizacija ostvaruje kroz europske poslove. Zagovarajući načela, civilizacijske norme i vrijednosti, poštivanje međunarodnog prava i institucija, promoviranje principa naspram interesa u skladu s Agendom 21 i Milenijskim ciljevima u okviru multilateralizma u savezništvu s većim državama i grupiranjem s ostalim malim državama hrvatska vanjska politika može imati mogućnost djelovanja i utjecanja na međunarodni sustav, navodi se u priopćenju ORaH-a.

Hrvatsku vanjsku politiku treba usmjeriti prema novim izazovima globalizacije (preustroj osoblja diplomatskih misija prema rastućim tržištima, posebice Rusije, Indije i Kine, Južne Koreje), intenzivirati dosadašnju suradnju sa asocijacijama gospodarstvenika, izvoznika, znanstvenika, Hrvatskom turističkom zajednicom te ostalim institutima, javnim i nevladinim organizacijama, smatraju u ORaH-u. U europskim poslovima treba se fokusirati na politiku proširenja (regionalna suradnja), energetiku, održivi rast i razvoj Mediterana, te turizam. Nužno je jače formirati savezništava, koalicije, zajedničke akcija i inicijative, počevši od dogovora nacionalnih interesa sa županijama, kojima bi se u regionalnoj suradnji omogućilo potpisivanje ugovora prekogranične suradnje, do razvoja regionalne politike i projekata na temelju gospodarskih interesa u području energetike, znanosti, istraživanja, ICT, zaštite okoliša, transporta i turizma kako bi se zajednički nastupilo na EU tržištu. Iz tog razloga je nužno i osnivanje lobističkog konzorcija države i gospodarstvenika u Bruxellesu.

Potrebno je uspostaviti intenzivniju suradnju i koordinaciju vanjskih poslova i ministarstava gospodarstva, znanosti, regionalnog razvoja i Ureda predsjednika s grupama gospodarstvenika i znanstvenika kroz korištenje vanjskih poslova kao poveznice gospodarstva i znanosti Hrvatske sa svijetom. Na razini samog Ministarstva potrebno je propisati jasne kriterije u promicanju državnih službenika u službi vanjskih poslova, posebno na poslovima europske koordinacije.