PO KRATKOM POSTUPKU

Šestorici makedonskih Albanaca po tri godine zatvora

31.07.2014 u 07:34

Bionic
Reading

Šestorica makedonskih Albanaca osuđena su u srijedu na trogodišnju zatvorsku kaznu svaki, zbog toga što su nedavno sudjelovali u nasilnim prosvjedima protiv sudske presude izrečene pripadnicima njihove etničke skupine, priopćio je sud u Skoplju

Ta su šestorica proglašena krivima zbog toga što su bili u skupini koja je kamenjem i drugim predmetima gađala redarstvene snage pri čemu su ozlijedili više policajaca i oštetili zgradu mjesnog suda, piše u priopćenju.

Oni su 4. srpnja sudjelovali u prosvjedima protiv sudske presude šestorici pripadnika njihove etničke manjine na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva petero Makedonaca u travnju 2012., što su vlasti ocijenile "terorističkim napadom".

U tim okršajima ozlijeđeno je dvadesetak policajaca i više prosvjednika.

12. travnja 2012. trupla pet Makedonaca ubijenih hitcima iz vatrenog oružja, pronađena su pokraj jezera blizu sela Smiljkovci, sjeverno od Skoplja.

Veze Albanaca i Makedonaca obilježene su napetošću otkako je 2001. izbio sukob vladinih snaga i albanske gerile u Makedoniji koji je potrajao sedam mjeseci.

Sukob se u kolovozu 2001. završio Ohridskim mirovnim ugovorom kojim je albanska manjina dobila veća prava. Od dva milijuna stanovnika Makedonije oko 25 posto su Albanci.