JOŠKO KLISOVIĆ

RH usklađuje stajalište s EU-om o sukobu u Gazi

30.07.2014 u 19:07

Bionic
Reading

Hrvatska usklađuje svoje stajalište prema sukobu u Pojasu Gaze s Europskom unijom, a zajednička politika EU-a je ujedno i hrvatski stav, rekao je u srijedu u Zagrebu zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović

'Svakako da ne odobravamo eskalaciju nasilja i pozivamo na smirivanje i pregovore jer je to jedini način na koji se može doći do nekakva rješenja', rekao je Klisović novinarima nakon sjednice vlade, odgovarajući na pitanje o hrvatskom stavu o događajima u Pojasu Gaze. Stajalište se usklađuje unutar Europske unije i zajednička politika Europske unije je i hrvatski stav, naglasio je.

Sukob u pojasu Gaze ušao je u četvrti tjedan. Na palestinskoj strani ubijeno je gotovo 1.300 osoba, uglavnom civila, dok je Izrael izgubio 53 vojnika i tri civila.

Izraelska vojska ponudila četverosatno humanitarno primirje u Gazi

Izraelska vojska objavila je u srijedu da će tijekom dana unilateralno obustaviti vatru u ograničenim područjima Pojasa Gaze na četiri sata 'iz humanitarnih razloga', kako se navodi u priopćenju vojske.

Hamas je pak prekid vatre nazvao 'medijskom pošalicom' jer se odnosi samo na određena područja.

'Izraelske obrambene snage dopustile su privremeni 'prozor' u Pojasu Gaze. Humanitarni 'prozor' neće se odnositi na područja u kojima djeluju vojnici izraelskih snaga", navodi se u izraelskom priopćenju.

U izraelskom napadu u srijedu ujutro na UN-ovu školu u najvećem izbjegličkom logoru u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 16 Palestinaca. Oko 3.300 Palestinaca, uključujući žene i djecu, izbjeglo je i potražilo sklonište u toj školi u logoru Džabalija koja se našla na meti izraelskog napada.

Izrael tvrdi da su militanti ispalili rakete s mjesta u blizini škole te da je vojska uzvratila vatru. Incident je još uvijek predmet istrage, no predstavnici UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama otvoreno su optužili Izrael za 'ozbiljno kršenje međunarodnog prava'.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu će sa svojim kabinetom razmotriti napredak u izraelskim operacijama u Gazi, dok se palestinsko izaslanstvo očekuje u Kairu na razgovorima o postizanju stalnog prekida vatre.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je da je najavljeno kratkoročno primirje 'beskorisno' jer isključuje vruće zone duž granice u Gazi te neće biti moguće evakuirati ranjene iz tih područja.