NEOBIČNO OBJAŠNJENJE

Zašto Hrvatska ne traži izručenje 'Australca' Japranina?

30.07.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Gideon Boas, bivši viši pravni savjetnik Haškog suda na suđenju Slobodanu Miloševiću, neobičnom je ocijenio odluku hrvatskog Ministarstva pravosuđa da RH od Australije neće tražiti izručenje Predraga Japranina, optuženog za ratni zločin nad hrvatskim civilima, prije nego što ta država donese konačnu odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan

'Neobično je to u smislu da jedan (slučaj, op. a.) neće nužno odrediti drugi', izjavio je Gideon Boas za Special Broadcasting Service, australski javni RTV servis koji je otkrio da su tamošnji porezni obveznici na lociranje Dragana Vasiljkovića i pravne troškove vezane uz njega potrošili više od dva milijuna dolara.

Australski državljani Vasiljković i Japranin u Hrvatskoj su optuženi za ratne zločine, a Hrvatska i Australija nemaju bilateralni sporazum o izručenju. Nakon što je australski Interpol News Today objavio da se Japranin našao na međunarodnoj tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Petrinji te su se o tom 'tati iz Melbournea' raspisali tamošnji mediji, postavilo se logično pitanje - je li Hrvatska uopće zatražila njegovo izručenje od Australije?

Ustanovilo se da nije, niti će do daljnjeg, što je Ministarstvo pravosuđa obrazložilo ovako: 'Na temelju odluke nadležnih pravosudnih tijela Australije o izručenju Dragana Vasiljkovića znat će se konačan stav Australije prema izručenju njihovih državljana te će na temelju navedene odluke Republika Hrvatska zatražiti izručenje i za Predraga Japranina.'

Gideonu Boasu, profesoru međunarodnog prava na australskom Sveučilištu Monash koji je radio za Haški sud dok je Vasiljković svjedočio na suđenju Miloševiću, ovakva odluka čini se neobičnom jer su okolnosti vezane za kapetana Dragana 'specifične za njegov slučaj'. Dodao je da uloga ostalih nesumnjivo može biti slična u naravi, a određivanje tih stvari pridonijet će razumijevanju toga koja pitanja stižu pred sud i kako će biti riješena.

Čedo Prodanović, branitelj oslobođenog generala Ivana Čermaka pred Haškim sudom, također smatra da se slučaj Vasiljković ne može vezati uz slučaj Japranin. Prodanović nije osobno upućen u te slučajeve, ali sugerira da bi problem zapravo mogao biti u manjkavom dokaznom materijalu, čemu nas uči dosadašnje iskustvo sa šlampavo prikupljenim dokazima. Inače, veza između dva slučaja, prema ocjeni Prodanovića, ne postoji.

'Svaki predmet je predmet za sebe. Ne može to što jedan nije riješen značiti da se drugi ne može riješiti', zaključio je Prodanović.