SIERRA LEONE

Preminuo glavni liječnik u borbi protiv ebole

29.07.2014 u 22:09

Bionic
Reading

Glavni liječnik zadužen u Sijera Leoneu za borbu protiv epidemije ebole preminuo je danas od posljedica zaraze tim istim virusom, objavili su u utorak zdravstveni dužnosnici te zemlje

Šeik Umar Kan, koji je liječio više od 100 pacijenata zaraženih virusom ebole, ovog se mjeseca i sam zarazio tim virusom te bio otpremljen na liječenje u bolnicu na sjeveru zemlje koju vodi organizacija Liječnici bez granica.

Od ebole su u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu, otkako je prvi puta dijagnosticirana u veljači, umrle 672 osobe.

Liberija je u ponedjeljak, nakon što je obolio i treći liječnik koji je u zapadnoj Africi radio na zaustavljanju širenje ebole, zatvorila gotovo sve svoje granične prijelaze kako bi pokušala spriječiti širenje te bolesti, dok je predsjednica Sierra Leonea Ellen Johnson Sirleaf izjavila da je ostalo otvoreno samo pet graničnih prijelaza u tu zemlju, uključujući i zračnu luku u prijestolnici Monroviji.

Svi putnici u odlasku i dolasku proći će kroz centre za testiranje i prevenciju koji će biti uspostavljeni na tim prijelazima, kazala je predsjednica i pojavu ebole opisala kao "nacionalno izvanredno stanje".

Sirleaf je također najavila ograničenja za javna okupljanja te najavila i stavljanje u karantenu zajednica ozbiljno pogođenih tom bolešću.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavili su da je sadašnja pojava ebole u tri zapadno afričke države, Gvineji, Sierra Leonu i Liberiji, najsmrtonosnija do sada te da su do 20. srpnja potvrđena ili se sumnja u 1093 slučajeva oboljenja, a čega je preko 670 završilo smrću. Dužnosnici zdravstvenih službi i organizacija zabrinuti su zbog mogućnosti širenja bolesti i u Nigeriju, najmnogoljudniju afričku državu, koja je ovih dana zabilježila prvi smrtni slučaj na svom tlu, a riječ je o Liberijcu koji je bio zaustavljen i umro u karanteni u zračnoj luci.

Ebola izaziva obilna krvarenja a stopa smrtnosti kod te bolesti je 90 posto. Širi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.