NETANYAHU SPREMAN NA RAT

Hamas demantirao poziv na primirje

29.07.2014 u 17:19

Bionic
Reading

Unatoč pozivima UN-a da se zaustavi nasilje, na Bliskom istoku nema prekida vatre. Izrael je i jutros nastavio s napadima na položaje Hammasa u Gazi, a meta je bila i kuća bivšeg palestinskog premijera Ismaila Haniye. Hammas je pak ispalio tri rakete na izraelski teritorij. Izraelski tenk danas je pogodio skladište goriva jedine elektrane u Pojasu Gaze i tako ostavio bez struje velike dijelove palestinske enklave u kojoj živi gotovo dva milijuna ljudi

Dok međunarodna zajednica poziva obje strane na hitan prekid vatre, izraelski premijer Netanyahu izjavio je da je spreman na dulji rat u Gazi te ponovio kako je cilj uništenje Hammasovih tunela.

U tri tjedna izraelske ofenzive, u Gazi je poginulo više od 1100 palestinskih civila. Na izraelskoj strani 53 vojnika i tri civila. Vrhovni iranski vođa Hamnei u Teheranu je na kraju svetog mjeseca Ramazana pozvao muslimane da naoružaju Palestince kako bi se suprotstavili izraelskim napadima koji poprimaju razmjere genocida.

Oglasio se danas i generalni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Yasser Abed Rabbo- pozvao je na 24-satni prekid vatre u Gazi, poručivši kako govori u ime Hamasa.

Izrael je pak poručio kako ponuda 'nije ozbiljna' dok je ne čuju direktno od Hamasa.

U međuvremenu oglasio se i glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri i demantirao poziv za primirje