HIT NA FEJSU

Svi nasilnici na Bliskom istoku u tri animirane minute

29.07.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Dok stanovnici Pojasa Gaze ostaju i bez struje - Izrael je danas pogodio jedinu elektranu palestinske enklave, koja je od prošlotjednog raketiranja osiguravala tek nekoliko sati struje dnevno - a svjetski moćnici nijemo promatraju scene užasa, društvenim mrežama dijeli se videouradak američke animatorice i aktivistice Nine Paley o povijesti nasilja na Bliskom istoku

Od 8. srpnja, kad je Izrael pokrenuo ofenzivu na Gazu, ubijena su 53 izraelska vojnika dok je u sukobu život izgubilo gotovo 1100 stanovnika Gaze, većinom civila.

Izrael je pokrenuo ofenzivu rekavši da je njen cilj zaustaviti raketne napade Hamasa i njegovih saveznika, a kasnije je zapovjedio kopnenu invaziju kako bi našao i uništio labirint tunela kojima je premreženo granično područje.

Video 'Ova zemlja je moja', nastao 2012, prikazuje povijest ratovanja na tom području kroz čak 25 likova - od pećinskog čovjeka do današnjeg terorista/borca za slobodu. Na prvi pogled vidljivo je međutim da je autorica propustila prikazati to da među današnjim borcima ima i onih naoružanih kamenjem, čime se krug povijesnog nasilja vrti na početak.

Više o likovima koji se ubijaju i o cijelom projektu možete saznati ovdje