MOSKOVSKE SANKCIJE

Država koja uvede sankcije Rusiji postaje - agresor!?

Bionic
Reading

Ruska Duma uskoro će razmotriti prijedlog da se u rusko zakonodavstvo uvrsti novi pojam 'država agresor', pod kojim bi se podrazumijevala država koja je uvela sankcije Rusiji, piše moskovski dnevnik Izvestija, izvještava Radio Slobodna Europa

Autori prijedloga zakona navode da je popis 'država agresora' neophodan radi 'zaštite temelja ustavnog poretka, obrane i sigurnosti države, zaštite unutarnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije'.

U slučaju usvajanja zakona, fizičke i pravne osobe koje su registrirane u 'državi agresoru' ili ruske kompanije koje su povezane s tim osobama ili ovisne o njima, neće se moći na teritoriju Rusije baviti revizijom, niti pružati pravne i savjetodavne usluge, javio je Radio Slobodna Europa.

Nove japanske sankcije - 'neprijateljski i nesmotren korak'

Rusija smatra da je objava Japana o uvođenju dodatnih sankcija protiv Moskve 'neprijateljski i nesmotren korak' koji će naštetiti odnosima između dviju zemalja, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Moskva smatra neumjesnim japansko povezivanje sankcija s padom zrakoplova Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini praćeno komentarom o namjeri Tokija da 'potakne Rusiju na djelovanje' i podsjeća da je upravo ruska strana prva pozvala na otvorenu i nepristranu međunarodnu istragu te tragedije u kojoj je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

'Japansko uvođenje novih sankcija protiv Rusije... neminovno šteti bilateralnim odnosima i unazađuje ih. Japanska strana trebala bi biti svjesna toga', ističe ministarstvo.

Japan će zamrznuti imovinu pojedinaca i skupina izravno povezanih s ruskim pripojenjem Krima i krizom u Ukrajini. Tokio će također slijediti odluku Europske banke za obnovu i razvoj o zamrzavanju novca za nove projekte u Rusiji i ograničiti uvoz roba s Krima.

EU: Preliminarni dogovor o novim imenima

Europski diplomati postigli su u ponedjeljak preliminarni dogovor o popisu pojedinaca, uključivo suradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, i tvrtki kojima će se zamrznuti imovina kao dio širih mjera zbog ruskih akcija u Ukrajini, kazali su diplomati EU-a.

Novi popis imena trebao bi biti objavljen u utorak ili srijedu i bit će dodan onom koji sadrži 87 pojedinaca i 20 organizacija koji su već pogođeni europskim sankcijama.

Kako piše France presse, EU je odlučila blokirati imovinu poslovnog čovjeka bliskog predsjedniku Putinu, optuženog da je imao koristi od aneksije Krima, a na isti će način kazniti još trojicu oligarha.

Odluke su donesene na sastanku veleposlanika 28 zemalja članica a traju njihove konzultacije s prijestolnicama kako bi se u utorak odluke mogle potvrditi, dodaje AFP.

Tijekom sastanka koji je trajao više od tri sata, veleposlanici su dogovorili i mjere kojima će se ograničiti trgovina i ulaganja na Krimu, koje će prije svega pogoditi infrastrukturu i energetski sektor.