PUT U DIKTATURU

Orban: Liberalna demokracija je mrtva

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da želi okončati liberalnu demokraciju u korist 'neliberalne države' po uzoru na Rusiju i Tursku. Svjetska financijska kriza pokazala je da 'liberalne demokratske države ne mogu ostati globalno konkurentne', rekao je Orban na redovitom godišnjem skupu mladeži svoje stranke Fidesz i etničkih mađarskih čelnika u rumunjskom odmaralištu Baile Tusnad

'Ne mislim da nas članstvo u Europskoj uniji priječi u izgradnji neliberalne nove države, bazirane na nacionalnim temeljima', rekao je Orban. Videosnimka njegova govora objavljena je na web-stranici mađarske vlade. Naveo je Rusiju, Tursku i Kinu kao primjere 'uspješnih' nacija - 'nijedna nije liberalna, a neke nisu čak ni demokracije'.

Orban je rekao da je 'era liberalne demokracije gotova' i najavio je osnivanje parlamentarnog povjerenstva za nadzor 'stranaca koji pokušavaju zadobiti utjecaj u Mađarskoj'. 'Uspostavljamo neku vrstu duhovnog sustava poput Željezne kupole, koji nitko ne smije narušiti', dodao je Orban.

Mađarski premijer, koji je u travnju dobio drugi četverogodišnji mandat, u sukobu je s Europskom unijom zbog autoritarne vladavine kojom je osigurao najveću političku moć u zemlji od pada Željezne zavjese 1989. Smijenio je čelnike brojnih neovisnih institucija, uključujući one pravosudne te na njihova mjesta postavio svoje saveznike, stavio medije pod kontrolu i promijenio izborne zakone kako bi zadržao većinu u parlamentu.

Orban, bivši samozvani liberal, antikomunistički studentski vođa iz 80-ih, od 2010. njeguje iznimno srdačne (trgovinske) odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i čelnicima Kine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Mađarski premijer distancirao se od vrijednosti koje su zajedničke u većem dijelu EU-a, iako njegova vlada ovisi o fondovima za razvoj infrastrukture. Orban je rekao da organizacije civilnog društva financirane novcem iz inozemstva moraju biti pod nadzorom, jer ih on smatra agentima stranih sila.

'To nisu pripadnici civilnog društva, već plaćeni politički aktivisti koji pokušavaju pomoći stranim interesima ovdje', rekao je Orban. 'Dobro je da je u svrhu nadzora utjecaja stranaca osnovano parlamentarno povjerenstvo', dodao je.

Orban je rekao da njegova 'neliberalna demokracija' neće zanijekati 'temeljne vrijednost' liberalizma, poput 'slobode'.

'Stvar je u tome da se u budućnosti svašta može dogoditi', rekao je Orban. 'To znači da bi lako moglo biti da dolazi naše vrijeme.'