INTELEKTUALCI OGORČENI

'Sramota je to što Hrvatska šuti o sukobu u Gazi'

28.07.2014 u 12:03

Bionic
Reading

O 'podaničkom mentalitetu' hrvatske službene politike, kako je u Dnevniku 3 HTV sinoć okarakterizirano stajalište prema sukobu između Izraela i palestinskog Hamasa, otvoreno je progovorilo nekoliko hrvatskih intelektualaca. Daniel Bučan, bivši hrvatski veleposlanik, rekao je da vlast šuti jer Hrvatsku ne vode državnici, već političari koji osluškuju ono što će reći jači i veći, nalazeći svoj interes u šutnji

Daniel Bučan bio je hrvatski veleposlanik u Egiptu i Grčkoj, stalni predstavnik RH pri Vijeću Europe te savjetnik za kulturu predsjednika Franje Tuđmana. Gostujući u 'Dnevniku 3', na pitanje je li uspio iz rečenice Ministarstva vanjskih i europskih poslova - da 'Hrvatska osuđuje nasilje i poziva na povratak pozicijama dijaloga' - dokučiti službeno stajalište RH prema sukobu, Bučan je odgovorio: 'Jesam, službenog stava zapravo - nema.'

Je li takvo ponašanje diplomatsko ili kukavičko i podaničko, kako ga se sve glasnije naziva?

'Kad se kolokvijalno kaže da je Hrvatska mala zemlja, onda se neki bune pa kažu - mali smo koliko se malima sami napravimo. Mislim da u tome ima istine. Naravno da Hrvatska nije sila koja bi mogla imati nekakvu odlučnu ulogu u krupnim pitanjima svjetske geopolitike, ali upravo zato što je nedavno proživjela rat i što je bila žrtva navodne prekomjerne uporabe topništva prilikom oslobađanja Knina imala je moralnu obvezu reći nešto o tome', rekao je Bučan.

Nije htio biti zloban ni zločest, pa je na pitanje zašto hrvatska Vlada i predsjednik Ivo Josipović, kao sukreator vanjske politike, ne osjećaju tu moralnu obvezu, rekao da je to zato što je riječ o političarima, a ne državnicima.

'Zato što političari osluškuju ono što će jači i veći reći i što u skrivanju svojih stvarnih stajališta eventualno nalaze nekakav interes. Čini mi se da je naprosto moralno upitno u situaciji u kojoj na jednoj strani imate preko tisuću mrtvih, od čega je najmanje 80 posto civila, a s druge strane 46 mrtvih, od čega četiri civila, pozivati obje strane na dijalog', rekao je Bučan.

Kako bi se on ponio da je na mjestu šefice diplomacije Vesne Pusić? Rekao bi ono što je i ona sama poručila - da prekomjerno granatiranje Gaze znači kršenje pravila ratovanja i da je Hamasova upotreba civila kao štita također kršenje ratnih pravila i konvencija - ali bi dodao i ono što je Pusić zaboravila: da one koji su odgovorni i za jedno i za drugo kršenje treba sankcionirati. To bi onda bilo političko stajalište, a ne puko izvješće o onome što se događa na terenu.

Komentirajući sukob, urolog Zaky Ahel, koji je prije više od 30 godina došao iz Gaze na studij u Hrvatsku, u kojoj je u međuvremenu izgradio karijeru i osnovao obitelj, rekao je da je 'sramota to da službena hrvatska politika šuti kad izraelska oporba i židovski liberali u svijetu glasno govore o tome'.

Da se Hrvatska skriva iza skuta Europske unije, smatra i Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici.

'To praktički nisu ni jasni, ni otvoreni, ni precizni stavovi koje Hrvatska kontinuirano izbjegava zauzeti kad su u pitanju sukobi u Gazi.'

Kritičan je i prema hrvatskom izvještavanju o sukobu: 'Hrvatska javnost je upoznata sa sukobom u Gazi uglavnom preko američkih medija, a znamo kakav je njihov stav.'

Povjesničar Slavko Goldstein smatra pak kako u medijima prevladava stajalište da je krivnja isključivo izraelska. Bombardiranja Gaze često su neopravdana, kaže, ali odgovornost je na obje strane.