STRADALA I DJECA

U sukobima u Ukrajini poginulo 13 civila

27.07.2014 u 18:42

Bionic
Reading

Trinaestero civila, među kojima dvoje djece, poginulo je u nedjelju u Gorlivki, uporištu proruskih separatista, 45 km sjeverno od Donecka, javlja agencija France Presse

'Po prvim informacijama, 13 osoba je izgubilo život, među njima dvoje djece od jedne i pet godina', priopćila je lokalna vlast i dodala da 'Rad hitnih služba ometaju redoviti pucnjevi'.

Ukrajinski vojni glasnogovornik optužio je pak pobunjenike da tuku stambene četvrti iz višecijevnih raketnih bacača Grad.

'Bila sam na tržnici kada su ljudi iz NRD-a ('narodna republika Doneck', samoproglašena) rekli da će biti pucnjave i da se moramo skloniti', rekla je u telefonskom razgovoru za AFP Ljudmila, stanovnica Gorlivke. '20 minuta poslije, pucnjava počela. Prvi pucnji su dolazili iz grada a poslije sa svih strana. Ništa više ne razumijem', dodala je.

Nešto ranije, Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu reklo je da su ukrajinske snage 'uništile nekoliko barikada' koje su bili podigli pobunjenici i da su došli nadomak Gorlivke, grada s 258.000 stanovnika, poznatog i kao baza pobunjeničkog vođe Igora Bezlera.

Ponovno zauzimanje Gorlivke za vlasti u Kijevu važna je etapa u napredovanju prema Donecku, regionalnom središtu i uporištu separatista.