GLAD U JUŽNOM SUDANU

Ako se ubrzo nešto ne učini, moglo bi umrijeti 50.000 djece

26.07.2014 u 12:29

Bionic
Reading

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) i UNICEF pozvali su u subotu na veću pomoć Južnom Sudanu kako bi se izbjegla glad u toj ratom razorenoj zemlji gdje jedna trećina stanovništva živi pod prijetnjom gladi.

Skoro milijun djece mlađe od pet godina pati od teške pothranjenosti, ističu UN-ove agencije u izvješću objavljenom nakon obilaska Južnog Sudana, izražavajuću bojazan da bi se mogao ponoviti isti scenarij od prije tri godine u Somaliji i na Rogu Afrike kada je svijet zanemario podatke i izvješća o sve većoj pothranjenosti koja je prerasla u gladomoru.

"Ukoliko se ubrzo nešto ne učini, ove godine bi moglo umrijeti 50.000 djece. Kad djeca umiru svaki dan, svijet ne bi trebao čekati da se gladomora službeno objavi", upozoravaju WFP i UNICEF.

"Ukoliko želimo ubrzati naše operacije i spasiti što više života treba nam puno više resursa i međunarodna zajednica mora reagirati ovog trena", kazao je glavni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Vijeće sigurnosti UN-a ocijenilo je da je stanje s hranom u Južnom Sudanu "najgore na svijetu" i pozvalo donatore da na konferenciji u Oslu povećaju svoj doprinos kako bi se prikupilo 618 milijuna dolara.

Južni Sudan je nastao 2011. nakon desetljeća sukoba s vlastima u Kartumu i etničkim pokoljima. Država je od sredine prosinca u raljama građanskog rata.