SPASONOSNI KORDON

Berlin: Susret propalestinskih i proizraelskih prosvjednika

25.07.2014 u 22:19

Bionic
Reading

Tisuću ljudi prosvjedovalo je na mirnim prosvjedima u petak u Berlinu protiv izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, dok se istodobno odvijala i proizraelska manifestacija pa je angažiran znatan broj pripadnika policije koji je nadgledao situaciju želeći spriječiti moguće incidente

Nakon upozorenja vlasti koje strahuju od ponavljanja antisemitskih slogana koji su bili izvikivani na ranijim prosvjedima, prosvjednici, njih oko tisuću po procjenama policije, mirno je prosvjedovalo noseći palestinske zastave i izvikujući anticionističke slogane. 'Sloboda za Palestinu, van s rasistima, van s fašistima', 'cionisti su fašisti', izvikivali su prosvjednici.

'Nitko nema pravo izvikivati antisemitske parole. Napravite razliku između židova i cionista', kazao je jedan od organizatora obraćajući se prosvjednicima od kojih su neki nosili fotografije civilnih žrtava u Gazi.

Napetost je porasla kad su se prosvjednici susreli sa skupinom proizraelskih prosvjednika, kojih je bilo oko 250, no oko tisuću angažiranih policajaca pobrinulo se da između skupina ne dođe do bliskog kontakta.


Središnji židovski kongres u Njemačkoj osudio je u ponedjeljak, kako su rekli, "eksploziju antisemitske mržnje" koja se pojavila na nekim propalestinskim prosvjedima u Njemačkoj, prisilivši vladu kancelarke Angele Merkel da obeća da će zaustaviti takve izljeve.

'To ne dopuštamo niti ćemo to tolerirati', kazao je s tim u vezi glasnogovornik vlade Georg Streiter.

Njemačka, koja brani pravo Izraela da očuva svoju sigurnost, vrlo je senzibilizirana u vezi s antisemitskim manifestacijama na svom teritoriju zbog svoje povijesne odgovornosti za holokaust. 'Nikad više mržnja prema židovima', naslov je najčitanijeg dnevnog lista Bild od petka.