Svijet 'UVJERLJIVO NAJSPREMNIJI'

Srbija će 2009. tražiti status EU kandidata

Srbija će iduće godine sigurno podnijeti zahtjev za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić za radio i televiziju B92

BEOGRAD - Srbija se može kandidirati ako zemlje članice i ne deblokiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te Prijelazni trgovinski sporazum Srbije s EU-om, rekao je potpredsjednik Vlade za europske integracije Đelić.

Đelić je također izjavio da za pozitivnu ocjenu kandidature Srbija treba od 1. siječnja početi provoditi SSP i Privremeni trgovinski sporazum.

"Srbija je zemlja zapadnog Balkana koja je uvjerljivo najspremnija ispuniti ne samo obveze iz SSP-a nego i uvjete za dobivanje statusa kandidata", rekao je Đelić.

Također je izjavio da mnogi europski političari kažu kako bi Srbija mogla u administrativnu smislu odmah početi pregovore s EU-om te da je u ovom trenutku "ne malena razlika između formalna statusa Srbije u odnosu s EU-om i kapaciteta Srbije".

Najavio je da će Srbija i novim naporima dokazati kako "čini sve što može da završi suradnju s Haaškim tribunalom" kako bi i Nizozemska promijenila stajalište i deblokirala primjenu Privremenoga trgovinskog sporazuma.

Nizozemska čvrsto ustrajava u stajalištu da približavanje Srbije Europskoj uniji treba uvjetovati uhićenjem haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

 


 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još