KRIZNO ŽARIŠTE

'Niti jedna mogućnost oko pada aviona nije isključena'

24.07.2014 u 23:01

Bionic
Reading

Predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita rekao je u četvrtak da je olupina nestalog alžirskog zrakoplova uočena na sjeveru njegove zemlje, objavila je agencija Reuters. Istovremeno, Vlada u Maliju i šest naoružanih skupina potpisali su u četvrtak u Alžiru dokument o prestanu nasilja u okviru mirovnih pregovora. Konačni dogovor o podjeli vlasti u Maliju, koji isključuje mogućnost neovisnosti sjevernog dijela zemlje, očekuje se najesen

Vlada u Bamaku i oružane skupine u Maliju počeli su 17. srpnja pod pokroviteljstvom Alžira pregovore kako bi postigle mirovni sporazum u zemlji koja je i dalje nestabilna, unatoč međunarodnoj intervenciji koja i dalje traje.

'Upravo sam obaviješten da je olupina pronađena između Aguelhoca i Kidala', rekao je predsjednik Keita u četvrtak, na sastanku s političkim i vjerskim čelnicima, te predstavnicima civilnog društva u Bamaku. Nije otkrio nikakve daljnje pojedinosti, prenosi Reuters.

Jedan humanitarni djelatnik iz Malija koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije da je njegova organizacija primila više poziva od stanovnika sela Tesalita i Tinzavetena u pokrajini Kidal, koji su rekli da su čuli snažnu eksploziju.

Francuska je pak kazala da je angažirala 'sve svoje vojne snage u Maliju' u traženju aviona Air Algerie koji je u četvrtak nestao na letu iz Burkine Faso, a vjeruje se da se srušio u pustinji, javlja France presse.

'Odlučio sam mobilizirati sve naše vojne snage u Maliju jer je po svemu sudeći taj zrakoplov pao u Maliju', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande koji je odustao od planirana puta u francuske prekomorske teritorije.

Malo je jasnih indicija o tome što se dogodilo s McDonnell Douglasom 83 koji je uzletio iz Ouagadougoua s najmanje 116 ljudi, od kojih pedesetak francuskih državljana, ali ministar prometa Burkine Faso objavio je da je posada tražila promjenu putanje zbog oluje. 'Mogu potvrditi da se srušio', rekao je jedan alžirski dužnosnik za Reuters, ali želio je ostati anoniman, a nije htio ni odati pojedinosti koje su poznate o sudbini leta AH5017.

Pad toga aviona bila bi najteža avionska nesreća za Francusku od lipnja 2009. kad je na letu iz Rija u Pariz poginulo 228 ljudi, među kojima i 73 Francuza, piše AFP.

Dva francuska Miragea pretražuju pustinju oko sjevernomalijskoga grada Gaoa. 'Potraga će trajati koliko bude trebalo', rekao je Hollande novinarima. 'Moramo učiniti sve da pronađemo taj avion'.

Francuski ministar vanjskih poslova premijer Laurent Fabius rekao je također da ni jedna mogućnost nije isključena.