UPS

Velika Britanija i dalje izvozi oružje u Rusiju

23.07.2014 u 21:26

Bionic
Reading

Velika Britanija i dalje izvozi oružje i vojnu opremu u Rusiju, navodi se u britanskom parlamentarnom izvješću objavljenom u srijedu, dva dana nakon što je David Cameron kritizirao Francusku koja je prodala dva vojna broda Moskvi

Britanski premijer pozvao je Europsku uniju da zabrani prodaju oružja Rusiji, optuženoj da oprema i obučava proruske separatiste u Ukrajini, ustvrdivši u ponedjeljak da je Velika Britanija već prekinula izvoz takvih stvari, kao što je obećala u ožujku.

No danas objavljeno parlamentarno izvješće pokazuje da je i dalje na snazi 251 odobrenje britanske vlade, čime se omogućuje prodaja robe u vrijednosti oko 132 milijuna funti.

Te dozvole za izvoz omogućuju prodaju 'preciznih pušaka, streljiva za lako naoružanje, pancirnih prsluka, kriptografske opreme, vojne komunikacijske opreme i opreme za noćno praćenje', precizira se u izvješću.

Dosad je opozvana tek 31 dozvola, a za još tri dozvole je dodana napomena da Rusija ne može biti odredište prodane robe, otkriva se u izvješću.

Cameron je u ponedjeljak od Europske unije zatražio usvajanje gospodarskih sankcija Rusiji i potpuni prekid prodaje oružja toj zemlji, osobito kritizirajući prodaju francuskih brodova Mistral kao negativan primjer koji se ne smije događati.