(NE)DIPLOMATSKA MREŽA

Bivši konzul u Australiji opleo po Vesni Pusić

24.07.2014 u 09:27

Bionic
Reading

'Hrvatski veleposlanik u Australiji ne tako rijetko koristi autobus za prijevoz od grada do grada, što nailazi na čuđenje čak i njegovih kolega iz najsiromašnijih afričkih zemalja', samo je dio iz otvorenog pisma koje je ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić napisao bivši glavni konzul u Melbourneu Antun Babić. U tom pismu bivši diplomat objašnjava na koji način Pusić pokušava uništiti mrežu diplomatskih predstavništava u Australiji

Vesna Pusić planski uništava hrvatsku bilateralnu diplomaciju i bilateralne odnose Republike Hrvatske s Australijom. Tako bi se otprilike moglo sažeti pismo koje je na adrese medijskih redakcija poslao bivši konzul u australskom Melbourneu Antun Babić.

U otvorenom obraćanju javnosti Babić podsjeća na duboke odnose Hrvatske i Australije te na doprinos hrvatskih iseljenika u Australiji, koji su, prema Babićevim riječima, trajno zadužili Hrvatsku. Osim što su Hrvatsku gospodarski pomagali u ratu, Babić navodi da su australski Hrvati vlastitim novcem izgradili objekte, opremili i donirali Hrvatskoj hrvatska diplomatska predstavništva (veleposlanstvo u Canberri i generalne konzulate u Sydneyju i Melbourneu) te rezidencije za veleposlanika u Canberri i generalnog konzula u Melbourneu.

'Treba svakako istaknuti da Hrvati u Australiji nisu nikada sudjelovali u odabiru hrvatskih diplomatskih predstavnika i stoga nisu nimalo zaslužili kažnjavanje kojem su godinama bili izvrgnuti od strane hrvatske države za koju su dali velik obol. Još manje su zaslužili da im se sada žele uskratiti i najosnovnije konzularne usluge i prava te ih tim činom dovesti u istu situaciju u kojoj su bili do nestanka Jugoslavije i stvaranja hrvatske države', navodi Babić u pismu, optužujući ministricu vanjskih poslova da želi ugasiti hrvatsku ambasadu i konzulate u Australiji.

Vesna Pusić, tvrdi bivši konzul, kriva je i za 'neuspjeli Milanovićev posjet Australiji' početkom ove godine.

'Naime svega nekoliko mjeseci prije prvog dolaska predsjednika Vlade u službeni posjet Australiji, Vesna Pusić je iz Australije povukla hrvatskog veleposlanika u Canberri i generalnu konzulicu u Sydneyju. Ja sam u isto vrijeme tražio da budem umirovljen i povučen u Hrvatsku. Dakle uoči tako važnog službenog posjeta iz Australije su povučeni najodgovorniji diplomati koji su imali potrebno iskustvo za organizaciju tako važnog službenog posjeta iz Hrvatske', žali se Babić.

Međutim s navodima iz pisma nikako se nisu mogli složiti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 'Hrvatska diplomatska predstavništva u Australiji, kao i drugdje, su dobro. Suprotno navodima iz otvorenog pisma cijenjenog gospodina, a zapravo je tako i s ostalim navodima (uglavnom su, namjerno ili iz njegovog neznanja, pogrešni), veleposlanik u Canberri nije povučen, nego je imenovan i stupio je na dužnost prije posjeta predsjednika Vlade RH. Prethodnom veleposlaniku je istekao četverogodišnji mandat. Generalnom konzulu u Sydneyju također je istekao četverogodišnji mandat te je u postupku imenovanje nove osobe, kao i imenovanje nove osobe u GK u Melbourneu', objašnjavaju za tportal u MVEP-u.

Osvrnuli su se u Ministarstvu vanjskih poslova i na navode o teškom životu hrvatskih diplomata u Australiji. Naime Babić tvrdi da i običan radnik u Australiji ima veću plaću nego srednje rangirani hrvatski diplomat, zbog čega naši diplomati često za preživljavanje moraju tražiti pomoć hrvatskih iseljenika.

'Diplomatska predstavništva u Australiji, kao i sva ostala u svijetu, imaju sredstva predviđena proračunom, i da - ona su racionalizirana u skladu s gospodarskom situacijom i mjerama štednje. Plaće diplomata određene su Uredbom o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova koja je donesena na temelju Zakona o vanjskim poslovima', kažu nam u Ministarstvu vanjskih poslova.

No Babić je išao korak dalje i na primjeru opisao s čime se sve susreću najviši hrvatski diplomati u Australiji.

Sredstva za najosnovniji rad hrvatske diplomacije u Australiji smanjena su do te razine da hrvatski veleposlanik u toj prostranoj i velikoj zemlji ne tako rijetko koristi autobus za prijevoz od grada do grada, što nailazi na čuđenje čak i njegovih kolega iz najsiromašnijih afričkih zemalja', piše Babić, dodavši da je za dobar imidž države bolje da nema 'diplomaciju koja je svedena na prosjački štap, koju drugi strani diplomati sažalijevaju i s kojom se ne druže'.

U vožnji autobusom u Ministarstvu vanjskih poslova ne vide ništa loše. Dapače...

Sasvim smo sigurni da naš veleposlanik i drugi diplomati koji poštuju i odlično rade svoj posao koriste autobus kao prijevozno sredstvo u slobodno vrijeme. Mislimo da se upravo tako trebaju ponašati državni službenici, da službeni automobil koriste u službene svrhe, a privatni u privatne', odgovorili su nam u MVEP-u.

Da bi se, kako kaže, spriječio plan Vesne Pusić da uništi bilateralnu diplomaciju Babić je zatražio i žustru reakciju državnog vrha - osnivanje povjerenstva koje bi trebalo istražiti kakvo je pravo stanje u hrvatskim diplomatskim predstavništvima diljem svijeta, ali i nezavisnu istragu o uništavanju diplomatskih predstavništava u Australiji.

'Hrvati u Australiji izražavaju sumnju oko pravih namjera ili planova za umrtvljenje i možebitno ukidanje hrvatskih diplomatskih predstavništava u Australiji. Oni drže da se pravi razlog krije u političkom i ideološkom svjetonazoru Vesne Pusić, sasvim oprečnim domoljublju i ljubavi koje Hrvati u Australiji gaje prema njihovoj domovini i domovini njihovih roditelja. Hrvati u Australiji su protiv svake Jugoslavije, a to nije u skladu s dugogodišnjom politikom i naporima Vesne Pusić da Hrvatsku vrati u 'bratski zagrljaj' Beograda', poručuje bivši konzul u Melbourneu Antun Babić.

Što o svemu misli predsjednik Josipović i namjerava li pokrenuti nekakvu istragu, upitali smo i na Pantovčaku, no do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.Istrage zasigurno neće biti u MVEP-u, iz kojeg nam kažu da u diplomatskim predstavništvima u Australijiima dovoljno ljudi koji svoje obaveze obavljaju 'odlično i odgovorno, a posao funkcionira'.

Gospodin koji je napisao pismo i naveo svoje funkcije koje je obnašao prije umirovljenja očito na ovaj način pokušava promovirati političku stranku čiji je član (Hrvatska zora, op.a.). I baš zato je važno odijeliti politiku od državne službe. Jer državna služba služi svim građanima, a ne određenim političkim opcijama', zaključuju u odgovoru u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Cijelo otvoreno pismo Antuna Babića pročitajte OVDJE.

Tko je Antun Babić?

Autor otvorenog pisma Vesni Pusić donedavno je bio jedan od hrvatskih diplomata u Australiji. Kako i sam kaže, od 2008. do 2013. bio je generalni konzul u Melbourneu, a kao najstariji konzul u tom gradu bio je i doajen konzularnog zbora u Melbourneu. Diplomatske funkcije u zadnjih 15 godina obnašao je i u Pekingu i Dublinu. U svojoj biografiji navodi da je od 1990. do 1997. bio savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za medije, prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i pomoćnik ministra za povratak i useljeništvo. Danas je član Predsjedništva Hrvatske zore, stranke čiji je osnivač Milan Kujundžić.