SANKCIJE U PRIPREMI

Pusić: Rušenje aviona jako je prestrašilo Putina

22.07.2014 u 21:15

Bionic
Reading

Zemlje članice EU-a će do četvrtka utvrditi prošireni popis ruskih pojedinaca i entiteta koji će biti pod sankcijama, a Europska komisija sljedeći tjedan treba priprimiti prijedlog o mogućim gospodarskim mjerama protiv Rusije, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Proširuje se lista osoba i entiteta, a to su uglavnom tvrtke koje će biti pod sankcijama. Konačna lista će se utvrditi do četvrtka, na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER)', izjavila je Vesna Pusić novinarima.

'S druge strane, od Europske komisije očekuje se da pripremi mogućnost gospodarskih sankcija, u kojem području i koji tip gospodarskih djelatnosti, a to treba biti pripremljeno najkasnije sljedeći tjedan', rekla Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica o mogućem odgovoru EU-a na rušenje malezijskog putničkog zrakoplova iznad istoka Ukrajine koji kontroliraju proruski separatisti.

Pusić je rekla da je na sastanku zaključeno da se rušenjem zrakoplova 'situacija drastično promijenila'.

Po njezinim riječima, nizozemski ministar Frans Timmermans govorio je o pljačkanju mrtvih tijela neposredno nakon pada zrakoplova, što govori o nespremnosti da se to spriječi i što smatra 'izravnom odgovornošću Ruske Federacije'.

Pusić je rekla da se raspravljalo i o uvođenju embarga na prodaju oružja Rusiji, da će to biti spomenuto u zakljčcima, ali još nije definirano u kojem obliku.

Istaknula je da je rušenje zrakoplova po njezinu mišljenju 'jako prestrašilo ruskog predsjednika Vladimira Putina'.

'To sigurno nije nešto što je Rusija namjeravala da se dogodi, jer drastično utječe na njezinu poziciju, ali je očito da je to posljedica nevođenja računa kome se daje oružje', rekla je.

Hrvatska ministrica je dodala da ne očekuje izvanredni summit EU-a zbog novonastale situacije, o čemu se u utorak nagađalo.