OSUDA ZLOČINA RUSKIH SEPARATISTA

Zbog rušenja malezijskog zrakoplova Srbiju očekuju pritisci SAD-a i EU-a

22.07.2014 u 07:51

Bionic
Reading

Rušenje malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine moglo bi dovesti do novog pritiska SAD-a i EU-a na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, upozorava Tanjug prenoseći komentare beogradskih medija.

Tako Blic ocjenjuje kako Srbija ima sve manje mogućnosti balansiranja i zadržavanja neutralne pozicije jer 'zaoštravanjem odnosa Washingtona i Bruxellesa prema Moskvi, u srpskoj Vladi očekuju dodatni pritisak da se Beograd priključi sankcijama Zapada prema Rusiji'.

'Iz Nemanjine 11 kažu da se očekuju dodatne 'sugestije' zapadnih država da se Srbija, koja želi u EU, nakon nesreće u Donjecku konkretnije odredi prema Rusiji', prenosi taj list.

Srbija je osudila rušenje aviona i zatražili smo istragu o nesreći. Zalažemo se za prekid sukoba i dijalog, rekao je srpski šef diplomacije Ivica Dačić za Blic. Taj list također podsjeća na izjavu premijera Aleksandra Vučića koji se nada da Srbija 'ni kriva, ni dužna neće platiti najveću cijenu zbog ovakvog užasnog zločina'.

Informer navodi da će 'EU uskoro od Beograda zatražiti jasnu osudu 'zločina proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine', kao i da se pridruži politici Bruxellesa koji je Moskvi uveo sankcije zbog aneksije Krima'.

Sugovornik Informera, predstavljen kao 'drugi čovjek najmoćnije zapadne ambasade u Beogradu', poručio je kako je 'isteklo vrijeme srpske neutralnosti' jer nakon rušenja malezijskog zrakoplova i ubojstva skoro 300 ljudi srpska vlast mora zauzeti jasno stajalište.

'Ovo je situacija u kojoj neutralnost više nije moguća. Srbija mora osuditi zločin ako hoće u EU. Srbija može to ne učiniti, ali onda više neće moći računati na podršku Zapada. Ako srpska elita odluči potpuno se okrenuti Moskvi, i to je u redu, ali morate biti svjesni posljedica takve odluke', citirao je Informer riječi zapadnog diplomata.

Rusija traži da istragu o rušenju zrakoplova vodi međunarodna zajednica, a ne Ukrajina

Rusija traži da istragu o rušenju malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini vodi međunarodna zajednica, a ne ukrajinske vlasti, izjavila je u utorak ruska veleposlanica u Maleziji. 'Ova situacija je posebna jer je područje (rušenja zrakoplova) ratna zona. Mislim da bi međunarodna zajednica trebala biti fleksibilna i djelovati na način koji je prihvatljiv svim stranama', rekla je veleposlanica Ljudmila Vorobjeva na konferenciji za novinare. Rusija poziva na poštenu, temeljitu i potpunu istragu, koju bi otpočetka vodila Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO), kazala je Vorobjeva.