RUSIJA OPTUŽUJE

Ukrajina: Nismo digli lovca blizu malezijskog aviona!

21.07.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odbacio je u ponedjeljak ruske tvrdnje da je ukrajinski lovac letio blizu malezijskog putničkog zrakoplova oborenog prošloga tjedna, rekavši da su ukrajinski zrakoplovi u vrijeme nesreće bili prizemljeni

Odgovarajući na tvrdnju ruskog ministarstva obrane da je ukrajinski zrakoplov letio tri do pet kilometara od malezijskog zrakoplova u vrijeme kada je srušen, Porošenko je za CNN rekao: 'To nije istina!'.

General Andrej Kartapolov iz glavnog stožera ruske vojske rekao je u ponedjeljak da je ukrajinski lovac Su-25 bio tri do pet kilometara udaljen od malezijskog Boeinga prije njegova pada.

'Vidjeli smo da se ukrajinski zrakoplov Su-25 diže prema malezijskom Boeingu koji je od njega bio udaljen 3 do 5 km. Su-25 može letjeti na visini do 10.000 metara. Nosi rakete zrak-zrak s dometom 12 km i sigurno pogađa metu do 5 km', rekao je general na novinskoj konferenciji u Moskvi.

'Pitamo se: zašto je lovac letio na toj visini istodobno kad i civilni zrakoplov?', dodao je.

Suhoj Su-25 (NATO taj zrakoplov zove kodnim imenom Frogfoot) je primarno jurišni zrakoplov za napad na ciljeve na zemlji. Postoji mogućnost da se taj zrakoplov opremi raketom zrak-zrak R-60 (NATO naziv AA-8 Aphid) na toplinsko navođenje, dometa do osam kilometara, međutim to bi bilo dosta neuobičajeno, pogotovo s obzirom na to da ukrajinske zračne snage imaju u svom inventaru 'čistokrvne' lovce Suhoj Su-27 i Mig 29.

General Kartapolov naveo je i druge podatke koji odgovornost za rušenje malezijskog Boeinga s 298 putnika prebacuju na ukrajinske snage.

'Nakon Donjecka malezijski zrakoplov je promijenio smjer i udaljio se od svog koridora 14 kilometara ulijevo. Zatim se pokušao vratiti u koridor, ali nije do kraja izveo manevar. U 17.20 h je uočen znatan pad brzine a u 17.23 h je nestao s radarskih ekrana ruskih kontrolora. Pitanje je zašto je izašao iz svog koridora, odnosno je li to navigacijska pogreška ili naredba ukrajinskih kontrolora', dodao je general Kartapolov.

General je usto kazao da su na dan nesreće rakete zemlja-zrak ukrajinskih snaga, koje mogu pogoditi metu na 35 kilometara udaljenosti, bile raspoređene nedaleko od Donjecka.

'Zašto su te ukrajinske snage bile ondje i na koga su bili uperili to protuzračno oružje kad svi znamo da borci (separatisti) nemaju zrakoplovstva', dodao je.

General je usto zanijekao da je Rusija proruskim pobunjenicima dopremila raketne sustave Buk kojima je, sumnja se, srušen zrakoplov na letu MH17, kao što vjeruju Kijev i Washington.

'Rusija nije pobunjenicima dala raketne sustave Buk ni drugu vrstu oružja i vojne opreme', ustvrdio je general.