DEUTSCHE WELLE:

'Palestinci dobivaju rat na društvenim mrežama'

21.07.2014 u 20:50

Bionic
Reading

Oči svjetske javnosti i dalje su uperene na izraelsko-palestinski rat. Osim na bojišnicama, borba se vodi i na društvenim mrežama, na kojima obje strane koriste propagandu da bi dobile podršku, piše Deutsche Welle

Brutalne slike koje ilustriraju stvarnost u Gazi već gotovo dva tjedna okupiraju društvene mreže, na kojima propagandni rat, čini se, ipak dobivaju Palestinci. Međutim ni Izraelci ne sjede skrštenih ruku, piše DW.

U mirnom zelenom kampusu duž idilične mediteranske obale smješten je računalni laboratorij sveučilišta IDC Herzliya. Unutar zgrade, koja se nalazi sjeverno od Tel Aviva, nalazi se zapovjedni centar izraelske vojske za rat na društvenim mrežama. Grupa od 400 izraelskih studenata na kampusu bori se protiv izljeva empatije prema Palestincima koji su ubijeni i ranjeni u Gazi pod hashtagom #IsraelUnderFire (Izrael pod paljbom). Oni pokušavaju pridobiti podršku za rat koji smatraju neizbježnim, obrambenim i izazvanim raketama Hamasa. Baza ove internetske vojske poznata je kao Hasbara war room.

Protivnički palestinski tim koristi hashtag #GazaUnderAttack (Gaza pod napadom). Međutim oni su izgubili vjerodostojnost kad je BBC otkrio da su nedavno objavljene fotografije ustvari fotografije ranijih izraelsko-palestinskih sukoba ili konflikata iz Iraka i Sirije.

S druge strane, New York Times tvrdi da su i fotografije koje na Twitter plasiraju iz Hasbara war rooma također lažne. 'Ispostavilo se da je jedna od fotografija pod hashtagom #IsraelUnderFire, koja je najviše dijeljena, a na kojoj muslimanski demonstrant drži transparent 'Stop terorizmu Hamasa nad Izraelom', ustvari fotomontaža fotografije s prosvjeda u Sarajevu u studenom 2012', navodi list.

Više o ovoj temi možete saznati ovdje