SPOMEN NA KOLEGE

U malezijskom zrakoplovu poginuo vodeći borac protiv AIDS-a

19.07.2014 u 11:43

Bionic
Reading

Stručnjaci su u subotu obećali pojačati napore u borbi protiv AIDS-a u spomen na kolege poginule u padu malezijskog zrakoplova kojim su putovali na 20. Međunarodnu konferenciju što se otvara u nedjelju u Melbourneu uoči koje je objavljeno da se ta bolest do 2030. može staviti pod nadzor

Kao šok je stručnim krugovima stigla vijest da je u malezijskom zrakoplovu srušenom iznad istočne Ukrajine među najmanje šest stručnjaka život izgubio i nizozemski liječnik Joep Lange, jedan od vodećih u israživanju te bolesti i bivši predsjednik Međunarodne udruge za AIDS (IAS).

Lange je putovao u Australiju na konferenciju o AIDS-a u organizaciji IAS-a koja se otvara u nedjelju u Melbournu, objavili su organizatori skupa te istaknuli da je poginulo šest stručnjaka, a ne njih 100 koliko se ranije spominjalo u izvješćima.

Zrakoplov kompanije Malaysia Airlinesa letio je iz Amsterdama za Kuala Lumpur odakle su stručnjaci za AIDS trebali drugim zrakoplovom trebali putovati za Australiju, kada je let MH17 srušen na području istočne Ukrajine gdje proruski separatisti ratuju protiv središnje vlasti, te je poginulo svih 298 putnika i članova posade što je izazvalo ogorčenje i osude diljem svijeta.

‘To je trenutak duboke tuge u cijelom svijetu, opseg gubitka teško može razumijeti i izraziti. Naše kolege putovali su na skup zbog posvećenosti borbi protiv AIDS-a. Odat ćemo im počast i misliti na njih kada u nedjelju počnemo rad’, rekla je predsjednica IAS-a Francoise Barre-Sinoussi novinarima ispred kongresnog centra.

Infekcije HIV-om i smrtni slučajevi izazvani AIDS-om u padu su i otvara se mogućnost da se ta epidemija do 2030. stavi pod kontrolu ‘u svakoj zemlji, u svakom području’, priopćio je UN u izvješću pripremljenom za konferenciju u Australiji.

‘Više nego ikada prije, postoji nada da se stane na kraj AIDS-u u svakoj zemlji, u svakom području i svakoj zajednici. No, međutim, nije dovoljno tek održavati borbu protiv te bolesti jer se nemarom ta epidemija ne može zaustaviti’, stoji u izvješću programa UN-a UNAIDS objavljeno uoči konferencije u subotu u Melbournu.

Stručnjaci upozoravaju da je vrlo važno povećati broj klinika dostupnih ljudima u siromašnijim zemljama, a posebno ženama i djevojkama kako bi se obrazovale o spolnosti i rizičnom ponašanju.

No najveću opasnost po njih predstavljaju silovanja i ostali oblici spolnog ponašanja.

‘Žene i djevojke su posebno ranjive i čine skoro petinu svih novih infekcija. Kao prvo, izložene su vrlo visokom riziku od silovanja.

Sudiconi skupa koji su već stigli u Melbourne obećali su pojačati borbu protiv bolesti i u spomen na poginule kolege, prenosi agencija AFP.

Također, mnogim djevojčicama je nedostupno testiranje na HIV zbog dobnih ograničenja’, upozorava se u izvješću.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) koji uzrokuje AIDS se prenosi krvlju, spermom i majčinim mlijekom, ali ga se može kontrolirati koktelom lijekova poznatih kao antiretroviralna terapija (ART). UNAIDS tvrdi da je do kraja 2013. pristup toj terapiji imalo 12,9 milijuna HIV pozitivnih ljudi, što je dramatično poboljšanje u odnosu na 2010. kada je tom koktelu lijekova pristup imalo pet milijuna oboljelih. Prošle je godine od AIDS-a umrlo 1,5 milijuna ljudi, 35 posto manje u odnosu na 2005.

‘U borbi protiv AIDS-a učinjen je veći napredak u posljednjih pet godina nego u prethodne 23 godine’, ističe se u izvješću.