LANGE STRADAO NA LETU MH17

Begovac: Izgubili smo jednog od vodećih stručnjaka za HIV/AIDS

18.07.2014 u 11:09

Bionic
Reading

Među putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS Joep Lange, a s njim su, u istom avionu, na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali i brojni drugi znanstvenici, izvijestio je u petak Langeov australski kolega David Cooper

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Sveučilišta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodne udruge za liječenje AIDS-a, proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a te na suzbijanju te neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Ovom nesrećom znanstvena zajednica i općenito zajednica koja se bavi HIV/AIDS-om izgubila je jednog od vodećih stručnjaka i po svemu sudeći još niz drugih znanstvenika i aktivista, kazao je za tportal predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' i voditelj Referentnog centra za HIV/AIDS u toj klinici Josip Begovac.

'Profesor Joep Lange bio je jedan od vodećih europskih stručnjaka za HIV/AIDS te jedan od ključnih istraživača najboljih kombinacija antiretrovirusnih lijekova u početnom liječenju; i dan danas koristimo se informacijama iz navedenih istraživanja. Među prvima je uvidio značaj i veličinu problema prijenosa HIV-a s majke na dijete u nerazvijenim zemljama svijeta. Bio je pionir u provedbi prvih istraživanja u sprječavanju prijenosa HIV-a s majke na dijete u tim zemljama. Pokušao je, nažalost neuspješno, provesti izlječenje zaraze HIV-om. Posljednjih godina zalagao se, uz mnoge druge istraživače, za primjenu antiretrovirusnih lijekova radi prevencije zaraze HIV-om', govori nam Begovac.

No uz znanstvene radove, dodaje Begovac, Lange se bavio i aktivizmom i pomagao je u stručnom i znanstvenom pogledu nizu zemalja u razvoju, pretežno u Aziji i Africi.

'Prvenstveno je bio protiv dvostrukih mjerila liječenja i zalagao se za to da i najnovije jednostavno liječenje bude globalno svima dostupno. Bio je mentor mnogim danas vrsnim istraživačima i stručnjacima u svijetu. U dva navrata boravio je u Hrvatskoj, i to u vrijeme kada se uvodilo suvremeno antiretrovirusno liječenje, i svojim nedvosmislenim stavom dao jasnu potporu uvođenju takvog liječenja u Hrvatskoj', kazao je Begovac.

No, osim Langea uz malezijskom zrakoplovu bili su i mnogi drugi znanstvenici koji su putovali na  Međunarodnu konferenciju o AIDS-u. Upitali smo stoga profesora Begovca koliki će to biti udarac za znanstvenu zajednicu i borbu protiv AIDS-a.

'Detalji o ostalim poginulim osobama još nisu poznati i teško je sada sagledati sve moguće konkretne posljedice gubitka toliko velikog broja ljudi, no sigurno će doći do zastoja u pojedinim aktivnostima, projektima i znanstvenim istraživanjima. Nažalost, ovo je novi gubitak u godini kada smo spoznali da još uvijek ne možemo izliječiti zarazu HIV-om čak i vrlo ranim liječenjem i kada konstatiramo da se na globalnoj razini nedovoljno čini da se zaraza HIV-om sprječava na odgovarajući način', kazao je Begovac za tportal.


Australska ministrica vanjskih poslova kazala je da su brojni znanstvenici u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH17 putovali na 20. Međunarodni konferenciju o AIDS-u u Melbourne koja bi trebala početi u nedjelju. Fairfax Media prenosi da ih je zrakoplovu bilo oko stotinu.