KANCELARKA SLAVI 60. ROĐENDAN

Zavirite u put političke slave Angele Merkel

17.07.2014 u 14:01

  • +20

Angela Merkel - biografska retorspektiva

Izvor: Profimedia / Autor: Licencirane fotografije

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, po mišljenju mnogih najmoćnija žena na svijetu, danas puni 60 godina. Na konferenciji u Bruxellesu jedan novinar ju je iznenadio rođendanskom pjesmom. Mediteranske zemlje Europske unije često su je kritizirale zbog njene željezne politike štednje, mučne i teške za krizom pogođene ekonomije, a velik broj Nijemaca je obožava

Deutsche Welle objavio je povodom 60. rođendana svoje kancelarke prilog o njoj. Podsjećaju da je Merkel svoju moć stjecala postupno, prvo u svojoj zemlji, a zatim u Europi. S njom je Njemačka dobila ulogu predvodnice.

Angela Merkel, liderica Europe? Prije nekoliko godina u Njemačkoj je to bilo teško zamislivo. Naprotiv, u prvim godinama na vlasti, na kojoj se sada nalazi skoro devet godina, u medijima je često postavljano pitanje je li ona uopće dorasla funkciji kancelarke, ona, žena iz Istočne Njemačke, bez moćne savezne pokrajine iza leđa.

Njemački filmski redatelj Roland Emmerich međutim očito je rano shvatio tko je Angela Merkel: u filmu '2012', koji je snimao 2008/09, čovječanstvo se spašava od velikog potopa u modernim Noinim lađama. Jednu od lađa, u kojoj se spašava Europa, predvodi Angela Merkel. To je bio hrabar potez scenarista - smjestiti Merkel na komandni most Europe - jer u to vrijeme nije bilo sigurno ni hoće li biti ponovo izabrana na parlamentarnim izborima 2009.

Kohlova djevojčica

Biografija Merkelove, koja je prevalila put od DDR-a do EU-a, zapravo je dio povijesti Njemačke - rođena je 17. srpnja 1954. u Hamburgu, u obitelji evangelističkog svećenika, a još kao dijete preselila se na istok, u DDR, kad je njezin otac dobio službeni premještaj. U Istočnoj Njemačkoj je odrastala i školovala se, a posljednja njena akademska titula bio je doktorat iz fizičke kemije, koji je stekla na Sveučilištu u Laipzigu. Za njenu političku karijeru se kaže da je bila uspješna i beskompromisna. Krenula je izborom Helmuta Kohla za kancelara ujedinjene Njemačke (1990), u čijoj je vladi 1991. bila prva ministrica žena i mladih. Kohl ju je nazivao svojom djevojčicom, no godinama kasnije, u jednoj aferi njihove Kršćansko-demokratske unije (CDU), od svog se političkog oca hladnokrvno distancirala.

Emmerich je bio u pravu sa svojim prognozama. Merkel je postala vodeća političarka u Europi. I ne samo to: američki časopis Forbes ju je u svibnju četvrti put zaredom proglasio 'najmoćnijom ženom na svijetu', a njujorški Time već šesti put svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Obećanje Angele Merkel

Ali tog uspjeha ne bi bilo da Merkel nije bila uspješna i kod kuće. A to se, između ostalog, ogleda u velikom ugledu u narodu koji uživa već godinama. Ona je uvijek na vrhu liste najomiljenijih njemačkih političara koju sastavlja informativni magazin Spiegel.

Ona je kao šezdesetogodišnja žena - uzor mladima. Ako pitate zašto je to tako, odgovor često glasi: Merkel je autentična i nije se bitno promijenila usprkos velikoj moći koju ima. Ona je takva kakva je, ponekad malo škrta na riječima ili ukočena, ne baš emocionalna, usredotočena na bit stvari; nije osoba za show. I svojom vanjštinom ona godinama zrači stabilnošću: način odijevanja i frizuru oprezno je mijenjala. Ona je Nijemcima bila pouzdan vodič u kriznim godinama. Tu se dobro uklapa i njena središnja poruka: Njemačka bi iz krize trebala izaći jača nego što je bila.

Plan se ostvario: niska nezaposlenost i visoka stopa ekonomskog rasta. I Merkel je treći put izabrana za kancelarku. Svoju stranku, kršćanske demokrate, proteklih godina potpuno je skrojila po svojoj mjeri. Na pitanje tko bi je jednog dana mogao naslijediti, neki se i stresu - jer nasljednika očito nema. Ursula von der Leyen se doduše spominje kao moguća nasljednica, ali ona je donekle sporna u svojoj stranci. Njemačka s Angelom Merkel na čelu - za mnoge je to postalo nešto kao normalno stanje.

Rođendanska proslava i želje

Merkel, kojoj sunarodnjaci tepaju govoreći da je Mutti (mama), za svoj rođendan ne organizira nikakvu raskošnu proslavu, nego će ga obilježiti na prilično ozbiljnom događaju u sjedištu svoje konzervativne stranke u Berlinu. Slično je proslavila i svoj 50. rođendan, kada je glavni govor održao jedan neurolog. Nakon predavanja povjesničara Jürgena Osterhammela do tisuću gostiju nazočit će prijemu povodom njenog rođendana, na kojem će se piti pivo i vino te servirati tradicionalna jela sjeverne Njemačke, uključujući ribu. Ništa previše raskošno, rekao je jedan dužnosnik. Merkel, koja je ove godine smršavila deset kilograma, rekla je u nedjelju za njemačku televiziju da si za 60. rođendan želi samo dobro zdravlje. Na pitanje novinara namjerava li nadmašiti svog bivšeg mentora Helmuta Kohla, koji je bio kancelar od 1982. do 1998, u pogledu duljine mandata, Merkel je rekla da želi odraditi ovaj mandat, a da će 'nakon toga vidjeti'.

Od problematičnog djeteta do najboljeg đaka

Korak po korak doktorica fizike je povećavala svoju moć. Kad je prošla najgora kriza u Njemačkoj, Merkel je stupila na europsku scenu. Modificirala je svoju poruku: ne samo da Njemačka treba iz krize izaći ojačana – već i Europa. Time je jasno dala do znanja da je usmjerena na prazninu u EU, na nedostatak političara koji žele i koji su u stanju uzeti uzde u svoje ruke te voditi Europu.

Imala je ona na tom putu i neuspjeha. Međutim, slično kao u Njemačkoj, s vremenom su - iz različitih razloga - njeni otvoreni protivnici nestajali. S ekonomski sve jačom Njemačkom za leđima glas Angele Merkel u Europi je dobivao na težini. Glas Njemačke kao najvećeg platiše u EU u svakom slučaju puno vrijedi, ali tijekom krize se povećao jaz među članicama Unije. Njemačka, koja je prije petnaestak godina bila problematično dijete, sad je postala najbolji učenik EU-a.

Nova odgovornost

Njemačka velikim koracima napreduje prema proračunu bez novog zaduženja. Kriza eura je izgubila na zamahu. I što sada? Prema novim obalama! Kriza u Ukrajini i špijunski skandal s NSA-om doveli su Njemačku u situaciju u kojoj je preuzela važniju ulogu na međunarodnoj sceni. Merkel, zajedno s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom, posreduje između Moskve, Kijeva, Berlina, Bruxellesa i Washingtona. Tako je do sada spriječena velika eskalacija krize, a i ekonomske posljedice su pod kontrolom - mudrom politikom sankcija. Angela Merkel je preuzela vodstvo, slično kao tijekom krize eura.

Njemačka je jedina zemlja koja poslije otkrića Edwarda Snowdena u parlamentarnom odboru pokreće istragu o posljedicama masovnog špijuniranja koje provode američke obavještajne agencije. Merkel želi senzibilizirati Amerikance za njemačke interese, bez ugrožavanja transatlantskih odnosa.

Ukrajina i NSA - s ta dva konfliktna područja Njemačka se ponovo našla u svojoj klasičnoj ulozi kao geografski centralna sila u Europi i mora posredovati na oba politička krila.

Novi slučaj za Merkel?

U vladinoj četvrti u Berlinu već neko vrijeme kruže glasine da Merkel želi promijeniti posao - prije kraja mandata, dakle 2017. Kao jedna od opcija spominje se funkcija glavne tajnice UN-a. Ona je to opovrgla. Javno se o takvim stvarima, naravno, ne govori, ali to sigurno nije nezamislivo. Priča se da bi na funkciju trebao doći netko iz Europe, a UN željno čeka šefa ili šeficu koji bi pokrenuo nužne reforme. O svojim političkim ili osobnim planovima za sedmo desetljeće života Merkel još ne govori.

Razonoda

Poznato je da se njemačka kancelarka opušta planinareći po Alpama i slušajući Wagnerove opere. Zadovoljstvo joj predstavlja i kuhanje jednostavnih obroka za supruga Joachima Sauera, kvantnog kemičara. On joj je drugi suprug i nemaju djece. S prvim, Ulrichom Merkelom, bila je u braku od 1977. do 1982, a nakon rastave zadržala je njegovo prezime.

Novinar pjeva rođendansku pjesmicu Merkelici