PARTNERSTVO S SDA NEZAMJENJIVO

Hrvatski ministri vraćaju se u vladu Federacije BiH

03.09.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Hrvatski ministri nastavit će sudjelovati u radu vlade Federacije Bosne i Hercegovine a problemi koji su nastali zbog pokušaja izmjene trase autoceste na koridoru V c riješit će se dogovorom, najavio je u četvrtak predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović.

U sadašnjim je okolnostima nužno partnerstvo u vlasti između njegove stranke i Stranke demokratske akcije (SDA), izjavio je Čović. On se tijekom dana u Sarajevu sastao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. "Zaključili smo da je partnerstvo koje imamo nezamjenjivo", kazao je Čović novinarima nakon susreta s Tihićem.

Objasnio je kako u idućim danima predstoje razgovori federalnog premijera Mustafe Mujezinovića i dopremijera Vjekoslava Bevande čiji je cilj riješiti otvorena pitanja i dogovoriti se o načinima buduće suradnje, uključujući tu i prijepor o trasi autoceste na koridoru V c. Bošnjački ministri u vladi Federacije BiH ranije su izglasali izmjenu te trase istočnije od Neretve što je hrvatske ministre navelo da najave prekid sudjelovanja u radu vlade.

Hrvatski ministri u četvrtak su medijima dostavili zajedničko stajalište u kojemu su upozorili kako je preglasavanje u slučaju koridora V c tek način da se zaustavi provedba cijelog projekta.

Istaknuli su kako je nedopustivo da se jednostranim odlukama bez stručnog mišljenja sada pokušava promijeniti gotovo cijela ranije utvrđena trasa koridora koja prolazi kroz Hercegovinu. "Mislim da će ta odluka biti proslijeđena vladi i tamo će se preispitati", kazao je Čović u četvrtak.

Voditelj ureda Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u Sarajevu Giulio Moreno pozvao je vlasti u BiH da ne dopuste zastoj u provedbi projekta gradnje koridora V c. EBRD je ranije odobrila kredit od oko 500 milijuna eura za gradnju nekih dionica buduće autoceste a Moreno je u intervjuu "Dnevnom avazu" kazao kako bi bilo veoma negativno dogodi li se da zbog unutarnjih političkih sukoba cijeli aranžman dođe u pitanje.

"Ako BiH odgađa provedbu dogovorenoga, krediti će biti otkazani", upozorio je Moreno pozvavši da se što prije počne s gradnjom dionica autoceste oko kojih nema sporova. Prva na popisu bila bi ona koja bi konačno trebala suvremenim cestovnim pravcem spojiti Sarajevo i Zenicu.